Menu

Ostravak Ostravski: odraz Ostravy a její atmosféry

Ostravak Ostravski: odraz Ostravy a její atmosféry

Ostravak Ostravski – tak se jmenuje nový český film, který natočil režisér David Kočár – je to jeho prvotina. Vznikl podle známého blogu a potom i knihy „Denik Ostravaka“. Můžete se na něj těšit 20. října. Příběh napsal spisovatel Vladislav Kučík, autor Deniku Ostravaka stále zůstává v anonymitě.

Jarek Ostravski (hraje ho Igor Chmela) je obyčejný horník. Když v ostravském dole bouchne jedna štola, zachrání spoustu kamarádů ze závalu. Najednou se z něj stane hrdina, který si se svým životem neví rady. Vedení ho povýší do kanceláře, zajímají se o něj média, přátelé i ženy mu nadbíhají. Chtivá sousedka Furdebaníková na něj přímo číhá. Jak si s tím Ostravak poradí?

Zajímavé je, že scény z dolů se natáčely v Mostě. Tady se objevuje linie filmu, která napodobuje ostravskou skutečnost – to původně ve scénáři nebylo… Jinak je ale tento film přesný odraz Ostravy a její atmosféry, hraje zde spoustu místních herců. Výběr herců probíhal doopravdy důkladně.

Ostravak Ostravski v podání Igora Chmely (foto: Bohemia Motion Pictures)

Kromě Igora Chmely uvidíte Jitku Ježkovou, která hraje naivní sekretářku Jarka Ostravského. Další herci, kteří se v celovečerním filmu objeví – například Jitka Smutná, Pavel Kikinčuk, Vladimír Polák, Dušan Sitek a Jan Vondráček. Film je prostě koncertem regionálních herců. Dočkáte se i pověstného ostravského dialektu, ale nebojte se, rozumět budete.

Postava Ostravaka je přesný odraz ostravského dělníka, tvrdí Igor Chmela. On sám se v Ostravě narodil a sám nějakou dobu pracoval jako traťový dělník. Jeho kolegy byli i horníci, takže své postavy staví na reálné zkušenosti. Natáčení prý bylo zábavné, štáb skvělý a hlavně: nejlepší ze všeho byla rodná Ostrava.

„Film je samozřejmě komedií, ale nejde jen o prvoplánový žert, spíše o ostravskou satiru“, říká producent Viktor Krištof. Scénárista Kučík zná jediný pravou totožnost Ostravaka. Nebylo to snadné, komunikovat s tajemným blogerem. Ale výsledek rozhodně stojí za to!

Přesvědčit se můžete sami již od 20. října 2016, kdy jde film do kin.

Anna Šnoblová

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 2.01