Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Chalupa z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny objevena! (fotografie)

Chalupa z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny objevena! (fotografie)

Jedno z nejvýraznějších míst české kinematografie, dědovu chalupu z komedie Jak dostat tatínka do polepšovny, se nám díky našemu čtenáři Holoubkovi konečně podařilo odhalit. Ze svého lovu přinesl celou řadu skvělých fotografií.

Chalupa, kde trávil Vašek půl prázdnin s maminkou, horolezcem tatínkem a svérázným dědou, patří mezi nejvýraznější filmová místa české kinematografie. Před čtrnácti dny jsme vás prostřednictvím tohoto článku požádali o stopu vedoucí k jejímu znovuobjevení. Původní dotaz byl jednoduchý. Chtěli bychom najít chalupu z filmové komedie Jak dostat tatínka do polepšovny. Kolem její lokace byla stále spousta mýtů a zaručených polopravd, kterým jsme chtěli učinit přítrž a otázku jednou provždy vyřešit.

Měli jsme pouze několik indicií: chalupa dodnes stojí a výrazněji nezměnila svou podobu. Nachází se u obce Rytířova Lhota u Sobotky, ve vzdálenosti několika kilometrů. Měla by stát na samotě. Stručný a bohužel i nepřesný návod k nalezení chalupy jsme nalezli na serveru Blesk.cz (článek již není dostupný). Chalupu se pokoušel nalézt a vyfotit náš pravidelný přispěvatel Holoubek, avšak bez úspěchu. Touto cestou bychom chtěli požádat o radu vás, naše čtenáře. Budeme vděčni za jakoukoli stopu vedoucí k dopadení nezapomenutelné chalupy. Zcela nejvděčnější bychom pak byli za GPS pozici. Víte-li, kde se chalupa nachází, můžete ji najít "prstem na mapě" pomocí mapy.cz. Zde pak vpravo vyberte tlačítko GPS, a klikněte na místo, kde se chalupa nachází. GPS pozice má tvar například 50°30'35.624"N, 15°9'36.863"E.

Filmovou školu Vaška najdete v Praze, Petřiny - sever, kde se například natáčel i seriál My všichni školou povinní. Kluci jezdili nakupovat do Vesce u Sobotky a Anna pak první ráno nachytala kluky na skále nad rybníkem Věžák v Českém ráji.

Jakékoli informace uvítáme ve fóru pod článkem, nebo nás můžete kontaktovat prostřednictvím formuláře. Děkujeme!

Chalupa je na světě!

Jeden z našich čtenářů pod nickem Mlcen nás nalákal bližšími informacemi přímo v diskusi pod filmem. Spolu s návodem z Blesku jsme si přes Mapy.cz udělali představu, kde by chalupa mohla být. Zároveň jsem autora příspěvku kontaktoval s dotazem, zda by naši domněnku mohl potvrdit. V bleskové odpovědi jsme našli odpověď, na kterou jsme všichni čekali: ano, je to ona. Na přesnou polohu chalupy v naší mapě se můžete podívat zde: Chalupa dědy z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny.

Pan Svoboda (Mlcen), zároveň přidal několik zajímavostí k chalupě:

Ano, je to ona, část obce Dobšice, zvaná Kouty, čp.19. Najít ji není opravdu jednoduché, v podstatě k ní nevede pořádná cesta. Jsem sice teoreticky pamětníkem natáčení (v té době mi bylo 6 let), u vlastního natáčení jsem však nebyl, ale na film jsem se směl tehdy v TV koukat (byla to událost...) a patřil (a patří) k mým oblíbeným.

Chalupa a místa filmování kolem Dobšic byla ještě několik let "poutními" místy a samozřejmě jsem je navštívil. Nebyl jsem u ní teď už dobře 10 let, je opravdu na hloupém místě, není tam kam jít, když jsem tam byl naposled, tak byla dost zarostlá za živým plotem. Poznávacím znamením je nižší obytná a vyšší hospodářská část.

Pro zajímavost trocha historie: Chalupa byla pravděpodobně postavena kolem roku 1788 na pozemku odděleném od Žofkova statku (čp. 15) v Dobšicích pro některého z druhorozených potomků. Prvním známým majitelem je toho roku uváděný Jan Žofka. Později několikrát změnila majitele, posledními hospodáři byli snad Jan a Anna Matoušovi. Pak už chalupa nesloužila k trvalému bydlení. Paní Janatková, uváděná v Blesku může být dcera Matoušových, ale s jistotou to nevím, není to moje generace a už se moc nemám koho zeptat. Jméno se v okolí vyskytuje, takže to asi není fiktivní postava. A to je vše. S pozdravem S. Svoboda.

Srovnávací fotografie

Náš pravidelný přispěvatel Holoubek již chalupu navštívil a přinesl zajímavé srovnávací fotografie. Pohled na chaloupku zezadu od cesty. Ve filmu vašek jde na nepřátelské území uloupit něco k snědku pro tátu a dědu. Chalupa má v současné době novou střechu.

Na zápraží chalupy. Vašek běží k oknu protestovat proti rozhodnutí mámy stran zbalení kufrů a odjezdu. Zápraží se od dob natáčení vůbec nezměnilo.

Vašek se škrábe na okno za mámou, hodlá protestovat proti odjezdu z chalupy. Dnes už káď pod oknem nenajdete.

Večeře pod přístřeškem celé rodiny. Stůl nahradila dvě křesla, stěna stavení zřejmě nebyla přemalována od dob natáčení.

Děda si chystá na Vendu vodnický převlek a hrníčky na dušičky. Kamennou zídku najdete u chalupy i dnes.

Luboš jde proti pravidlům za Annou, vašek je však sleduje dalekohledem z "uctivé" vzdálenosti.

Tímto děkujeme panu Svobodovi za podorbné informace k dohledání chalupy a zajímavé podrobnosti a Holoubkovi za zmapování terénu a přesné fotografie.

Prosíme případné návštěvníky, aby měli na paměti, že jde o soukromou chalupu na soukromém pozemku. Vstupujte pouze s osobním svolením majitelů.

Komentáře

Eva

Byli jsme se podívat na chalupu. Bohužel jsme se k ní vůbec nedostali, hned u závory s cedulí Soukromý pozemek a Pozor volně pobíhající psi jsme slyšeli štěkot psů, protože jsme také měli pejska vrátili jsme se k autu. Jen co jsme zavřeli dveře od auta, měli jsme za sebou 2 boxeří slečny. Majitel otravné návštěvníky vyřešil po svém.

2023-09-14 15:11:42

Reagovat

Virtual Local Numbers

Unsuccessful idea

2022-10-27 01:17:26

Reagovat

David

6.8.2019 - ano, od závory cca 200 m a dříve mnou uvedené souřadnice platí, bez ohledu na info z Blesku, nebo předchozího reagujícího. D.

Adéla Minaříková napsal:

Dobrý den dnes jsme se s rodinou vydali z Benecka kde trávíme dovcu směr Libosovice Dobšice, mimochodem jsme ze Zlína, jsem fanynkou tohoto úžasného filmu, nedalo mi to a musela jsem tam jet, po několika zeptanich a zastávek u obyvatel Dobšic mi byla popsána trasa každopádně při příjezdu závora a soukromý pozemek pastva vstup na vlastní nebezpečí celkem mě to mrzí to nám nikdo z těch lidí nemohl říct?? Zbývalo opravdu 100m.????????????????

2019-08-06 11:32:26

Reagovat

David

Chalupa je zde 50.511667, 15.158611 google

sss napsal:

To je jasne jen jsem chtel naznacit ze udaje blesku jsou dost neverohodne,ja osobne se domniavam ze chalupa se nachazi na pozici 50°29'42.29"N; 15°8'55.41"E prozkoumam osobne v nejblizsi dobe

2019-07-09 19:35:29

Reagovat

Denisa

Jsem velká fanynka českých filmů ,těžko se místo hledá ale najdete ho Dobšice č.p 19 ,polní cestou ,ale dojeďte max. k závoře . Bohužel jsme měli smůlu při příjezdu k závoře jsme potkali majitelé na kolech a zakázali nám vstoupit na jejich pozemek včetně polní cesty. Celkem je i chápu jestli to mají často tak se jim nedivím. Škoda, film já i cela rodina milujeme. Aspoň jsme se podívali do vesničky k obchůdku, cca v okruhu 6km Věžický rybník, kde lze Vašek s tatínkem na skálu,a dále rybník Vidlák kde spadl pošťák fanda do rybníku. Snad někomu komentář pomůže. Hezký den.

2019-04-22 19:29:58

Reagovat

Jiří Hamr

Taktéž jsem filmový fanda. Byl jsem se podívat a byl jsem zklamaný. Chalupa zanedbaná, obehnaná plotem, všude zákaz vstupu, takže pořádné a kvalitní foto ani nepořídíte. Majitel už asi nechce návštěvy, což i chápu. Je to skutečně těžko k nalezení, ale i tak se dá z boku krkolomné stráně něco vyfotit.

2018-04-19 21:08:21

Reagovat

omikron

2 Redakce: Ve článku je chyba

Tomáš Holý vybíhá ze ZDŠ Petřiny-Jih, My všichni školou povinní je v ZDŠ Petřiny-Sever

obě jsou si velmi podobné a rádo se to plete.

2014-01-06 17:02:00

Reagovat

omikron

MILENA ŽEMLICKOVÁ napsal:

Chci se zeptat, jeslti je ta chata i k pronájmu. Děkuji moc

Pochybuju, chata je v soukromém vlastnictví.

2014-01-06 16:58:05

Reagovat

MILENA ŽEMLICKOVÁ

Chci se zeptat, jeslti je ta chata i k pronájmu. Děkuji moc

2014-01-06 14:34:52

Reagovat

dada.aja

Ahojky zítra vyrážíme,už se moc těšíme snad chaloupku najdeme.Pro děti malé překvápko film milují :-)tak snad nás nikdo nevyžene.Všechny rady opsány budeme to mít jako bojovku :-) dadaaja

2012-06-07 13:33:45

Reagovat

dada.aja

Kristy napsal:

"Pojedete k zámku Humprecht a před Vescí se dáte doprava - směr Rytířova Lhota. Potom kousíček z kopečka. Pak v ostré zatáčce vpravo na polní cestu, dál úvozovou cestou. neuhněte, rozvětvuje se. Až kde po pravé straně končí les, dáte se zase vpravo. Pojedete a dlouho nic. Budete se prodírat stromy, až uvidíte jeden domek. A když pojedete dál, jste tam."

2012-06-07 13:30:29

Reagovat

Barbora

Taky se na onu chaloupku chystám letos podívat, je to jeden z mých snů. Rádi navštěvujeme filmová místa. Minulý rok jsme byli bezmála na všech místech, kde se natáčely Bobule 1. Onu kapličku jsme hledali hodiny a přece našli. Opravdu zážitek na celý život.

2011-06-12 18:38:34

Reagovat

Terka

Dnes sme se byli podívat u této chalupy. Majitelé byli vevnitř, naštěstí nás ani nezaregistrovali. Chalupa se nachází u Rytířovi Lhoty, je celkem těžko objevitelná. Když se jede po polní cestě, tak je po pravé straně nepatrná dřevěná závora a nadpis: soukromý pozemek.Za touto závorou kousek dál jsou dvě chaty.. a tato je až ta druhá. Tuto závoru jsem nedříve přehlédla a jela až na konec cesty. kde je nějaký barák.Jinak doporučuji si udělat pěkný výlet třeba na kolech :)

2011-06-10 18:38:34

Reagovat

tomolka

Dračí zub neboli Skautská věž je skutečně u Hrubé Skály.Pro zdravé lidi pohoda, invalida bude mít problém, od "parkoviště"je to snad 500m po prašné cestě a do zákazu vjezdu...Příbuzní s děckem měli problém...Ale je tam pěkná rozhledna (skála).

2010-07-05 10:50:56

Reagovat

Kristy

"Pojedete k zámku Humprecht a před Vescí se dáte doprava - směr Rytířova Lhota. Potom kousíček z kopečka. Pak v ostré zatáčce vpravo na polní cestu, dál úvozovou cestou. neuhněte, rozvětvuje se. Až kde po pravé straně končí les, dáte se zase vpravo. Pojedete a dlouho nic. Budete se prodírat stromy, až uvidíte jeden domek. A když pojedete dál, jste tam."

2010-04-25 13:47:31

Reagovat

Aleš

Ano ta chalupa tam opravdu je.Doplním souradnice. 50 30 42,6 S 15 09 31,3 V

2009-06-30 18:29:59

Reagovat

Jarda

Skaut se dá najít snadno cestou z Hrubé Skály směrem ke hřbitovu horolezců. Najednou je v lese planina s bílým pískem a skalkou uprostřed, vlevo v rohu je pak skaut. Skutečný dračí zub je jinde. Po zelené ze Sedmihorek a za soškou sv. Prokopa vpravo asi 50-100m Pardon, ale chaloupku nenajde jen orientačně neschopný diletant. Z Libošovic na Rytířovu Lhotu. První odbočka vpravo je zelená turistická, další vpravo před nějakou vískou neznačená cesta vpravo úvozem. Když úvoz vyjde na rovinu mezi pole a vpravo končí les, je za ním odbočka doprava. Dál by šel úvoz jen mezi poli k nějaké usedlosti. No a po odbočení vpravo asi po 200 m to je. Nejdřív je nějaká jiná chaloupka a pak asi po 50 m vpravo je závora (bidlo) a za ní pozemek s chaloupkou. Dle návodu Blesku jsem to trefil napoprvé.

2009-01-19 11:01:10

Reagovat

Jarda

Skaut se dá najít snadno cestou z Hrubé Skály směrem ke hřbitovu horolezců. Najednou je v lese planina s bílým pískem a skalkou uprostřed, vlevo v rohu je pak skaut. Skutečný dračí zub je jinde. Po zelené ze Sedmihorek a za soškou sv. Prokopa vpravo asi 50-100m Pardon, ale chaloupku nenajde jen orientačně neschopný diletant. Z Libošovic na Rytířovu Lhotu. První odbočka vpravo je zelená turistická, další vpravo před nějakou vískou neznačená cesta vpravo úvozem. Když úvoz vyjde na rovinu mezi pole a vpravo končí les, je za ním odbočka doprava. Dál by šel úvoz jen mezi poli k nějaké usedlosti. No a po odbočení vpravo asi po 200 m to je. Nejdřív je nějaká jiná chaloupka a pak asi po 50 m vpravo je závora (bidlo) a za ní pozemek s chaloupkou. Dle návodu Blesku jsem to trefil napoprvé.

2009-01-09 18:23:41

Reagovat

Baruš

nevíte někdo kde se nachází DRAČÍ ZUB?díky moc

2008-10-09 18:19:42

Reagovat

Jiří Kuruc

Jedná se o skálu Skautská věž u Hrubé Skály. Více informací přímo u filmu ;-)

2008-10-09 18:19:42

Reagovat

Holoubek

Jamilka:my víme kde je!!!:-)

2008-09-11 18:19:42

Reagovat

Jamilka

Zdravím všechny Vaškovi příznivce, chata opravdu existuje:) Když pojedete od Hradce Králové, tak odbočíte směr Sobotka a poté se dáte směr zámek Humprecht a pak Libošovice. V Libošovicích odbočíte před kostelem směr Turnov a přijedete do Rytířovi Lhoty. Poté, co ji projedete, tak se v prudké levotočivé zatáčce dáte vpravo na polní cestu, po které ujedete tak 500 m a za lesíkem, který je tak 15 m od cesty se dáte po ne moc zřetelné cestě vpravo. Jsou tam dva domy a vašim cílem je až ten druhý. Má nově opravenou střechu, tak se nenechte z dálky zmást. V turistické mapě je toto místo označeno jako Kouty. Hodně štěstí při hledání :) Nebýt tamního traktoristy, tak bychom ji taky nenašli. Tímto mu také děkujeme :)

2008-08-24 18:19:42

Reagovat

xy

Jj, souhlas. A priste se polepsim. :)

2008-05-20 18:12:55

Reagovat

Steev

to Xy: Připomínku k My všichni školou povinní bych si spíš dovedl představit u konkrétního místa v kapitole seriály, než tady, kde hledáme chalupu ze zcela jiného filmu, ale není problém vše vysvětlit. Děj příběhu se odehrává v Liberci a okolí, kde se i většina exteriérových scén opravdu točila. Např. přehrada Harcov, Ještěd, liberecké náměstí, obchodní dům, apod. Myslím, že i scény z Pilínkova jsou reálné. Školu ale vybrali filmaři z časových i finančních důvodů v Praze. konkrétně Petřiny - Sever. Natáčelo se vesměs o prázdninách, aby byl co nejméně narušen chod školy. Fotky ze současné podoby lze nalézt právě pod již zmiňovaným odkazem o seriálu. Navíc nejen škola, ale i internáty, kde Michal Karfík bydlil, jsou v Praze. V tomto případě posloužily filmařům strahovské koleje.

2008-05-13 18:12:55

Reagovat

Jiří Kuruc

to Xy: asi ze skromnosti Steev nepodotknul, že fotografie ze školy v Petřinách pořídil on sám při osobní návštěvě :) Její pravost je neoddiskutovatelná. Další diskusi k tomuto tématu ale prosím pod daný seriál ;-)

2008-05-13 18:12:55

Reagovat

xy

nevim, proc bylo receno, ze my vsichni skolou povinni se natacelo v praze na petrinach - ten serial byl tocenej v liberci a v jeho okoli.

2008-05-11 18:11:41

Reagovat

Holoubek

Honza : nech si keci na koledu mam jí v celá krase dneska jsem přijel a je to zžasný už jsem nejaké fotky vložil a ješte vložim ..tak se koukej ty Šmudlo!:-)

2008-05-08 18:10:33

Reagovat

Honza

Není to ani jedna z uvedených souřadnic. Kupodivu správně jsou ty údaje z Blesku. Hledejte Šmudlové :)

2008-05-06 18:08:57

Reagovat

Jiří Kuruc

Dohledali jsme, místo máme, brzy doneseme důkaz místo slibů :-)

2008-05-06 18:08:57

Reagovat

sss

To je jasne jen jsem chtel naznacit ze udaje blesku jsou dost neverohodne,ja osobne se domniavam ze chalupa se nachazi na pozici 50°29'42.29"N; 15°8'55.41"E prozkoumam osobne v nejblizsi dobe

2008-04-28 18:07:26

Reagovat

Jiří Kuruc

Toto jsem také našel, bohužel k chalupě nás to nedovede :-(

2008-04-27 18:07:26

Reagovat

sss

přitom chalupa z kultovního snímku Jak dostat tatínka do polepšovny existuje! "Ani si nepamatuju, kde to bylo. Vím jen, že jsme ji hledali několik dnů a já už byla navýsost otrávená. Tu kameraman Petr Polák zastavuje u takové cestičky, já se podívala k lesu a zavýskla jsem: Hurá! Máme chalupu," řekla nám před časem režisérka Marie Poledňáková, která před 28 lety "Polepšovnu" na Hruboskalsku natočila.

2008-04-26 18:05:57

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.82