Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Špína: Drama dospívající dívky odkrývá společenské tabu

Špína: Drama dospívající dívky odkrývá společenské tabu

Celovečerní debut Špína slovenské režisérky Terezy Nvotové odkrývá tabuizované téma dívčího zneužití. Silný příběh je vyprávěn očima hlavní hrdinky, obsazení neherců v podobě dětí z psychiatrické léčebny dodává filmu tíživou atmosféru a slibuje autentické vyznění celého problému. Film získal pozornost nejprestižnějšího amerického filmového týdeníku Variety a pozitivní ohlasy sklidil na Rotterdamském filmovém festivalu (IFFR).

Představa o znásilnění, které se děje v noci opilým holkám v krátkých sukních nějakým podezřelým individuem, je v naší společnosti vlastně jednou z nejčastějších. To ale není případ Špíny. „Když se podíváte na statistiky, nejen u nás ale i v rámci EU, tak většina znásilnění se děje v ‚bezpečném‘ prostředí a je páchané blízkým nebo známým oběti,“ podotýká režisérka Nvotová. Z toho vychází i její film, který má právě přinést osvětu mladým lidem a zničit známý mýtus o tom, že si za znásilnění můžou sami oběti. „U vrahů se nikdo neptá, jestli oběť provokovala. Proč se to řeší u znásilnění?“ dodává režisérka.

Dominika Morávková a Anna Rakovská (Foto: Febiofest)

Hodný pán?

Hlavní hrdinka, sedmnáctiletá Lena (Dominika Morávková), je na vrcholu puberty a právě se poprvé zamilovala. Se svou nejlepší kamarádkou Rózou (Anna Rakovská) touží po svobodě a dobrodružství. Její bezstarostný život se roztříští ve chvíli, kdy ji v jejím vlastním domě sexuálně zneužije ten, kterému velmi důvěřovala. Učitel matematiky Robo (Róbert Jakab), který si získal sympatie nejen jejího okolí, ale především celé rodiny, je ztělesněným idolem všech dívek. Lena se nemá komu svěřit a ocitá se v bezvýchodné situaci. Pocity viny a strachu ji donutí k pokusu o sebevraždu a dojde i na nucený pobyt v dětské psychiatrické léčebně. Mezi pubescenty, jež potkal podobný osud, Lena postupně prochází obtížnou zkouškou boje sama se sebou. Aby vyhrála, musí odmítnout být obětí a najít odvahu poprat se s minulostí.

Dominika Morávková (Foto: Febiofest)

Herci i neherci na scéně

Snímek Špína vychází z příběhů, které se opravdu staly. „Chtěla jsem, aby měli diváci možnost proniknout do Leniny chaotické mysli a citlivé duše a prožili to, čím prochází ona a spousta dalších,“ popsala hlavní intenci k natočení filmu Špína režisérka Tereza Nvotová a dodává: „Myslím, že je načase zničit mýtus o tmavých uličkách, krátkých sukních a prolomit mlčení, které znásilnění obklopuje. Dovolme jeho obětem přestat být obětmi i v našich očích a stát se silnými, kteří znásilnění přežili.“

Dominika Morávková a Anna Rakovská (Foto: Febiofest)

Do hlavní role obsadila Nvotová herečku Dominiku Morávkovou, její filmovou matku ztvárnila Anna Šišková a handicapovaného bratra Patrik Holubář. A aby Špíně dodala ještě více autenticity, využila kromě zkušených herců i neherce. Především se jednalo o děti z diagnostických ústavů, dětských domovů a psychiatrických léčeben. Při natáčení scén ze skupinových terapií se tedy hodně improvizovalo.

Není malých cílů

Debutující režisérka Tereza Nvotová, stále ještě studentka pražské FAMU, si cíle vytyčila vysoko. Premiéra snímku se odehrála na renomovaném filmovém festivalu v Rotterdamu. Špína se ocitla v sekci Bright Future, která patří výrazným mladým talentům z celého světa, s osobitým stylem a vizí. Dostat se na tak prestižní festival se považuje za velký úspěch i v zahraničí. S Nvotovou spolupracovala scénáristka Barbora Námerová, o produkci se postarali Miloš Lochman a Peter Badač. „Ročně jsou v Evropské unii znásilněny miliony žen, ale pouze třináct procent z nich to nahlásí. Náš film vznikl, aby pomohl o tomto problému rozdmýchat diskuzi,“ vyjádřili se oba producenti.

Film se dočká české premiéry 20. dubna 2017

Dominika Morávková (Foto: Febiofest)

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.12