Menu

MFF Karlovy Vary ocení režiséra Václava Vorlíčka

MFF Karlovy Vary ocení režiséra Václava Vorlíčka

Cenu prezidenta MFF KV za umělecký přínos české kinematografii získá na 52. ročníku MFF Karlovy Vary scenárista a režisér Václav Vorlíček.

Samostatná tvorba renomovaného režiséra, který krátce před zahájením festivalu oslaví osmdesáté sedmé narozeniny, se po absolutoriu na pražské FAMU a práci pomocného režiséra ve FS Barrandov naplno rozvinula v šedesátých letech. Jeho první filmy byly zaměřené na dětského diváka, a přestože záhy nabyla jeho tvorba žánrové pestrosti, k dětskému publiku se během své kariéry vždy vracel.

Václav Vorlíček, spolu s dlouholetým kolegou a kamarádem, spisovatelem a scenáristou Milošem Macourkem, vytvořili originální tvůrčí tandem, který napsal svébytnou kapitolu ve vývoji českého filmu. Poetika, v níž se setkává reálný život s prvky fantazie, zůstává i po letech jedinečná. Vorlíček s Macourkem se stali mistry absurdity, parafrázování žánrů či propojování postav umělého světa se současností.

Oficiální plakát Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary 2017

Vrcholnými představiteli jejich tvorby jsou v tomto smyslu „komiksová“ veselohra Kdo chce zabít Jessii? (1966), crazykomedie se sci-fi prvky Pane, vy jste vdova! (1970), pohádková komedie Dívka na koštěti (1971), komedie vsazující pohádkové motivy do současné Prahy Jak utopit doktora Mráčka aneb konec vodníků v Čechách (1974) nebo televizní seriály Arabela (1979-80), Létající Čestmír (1983), Rumburak (1984).

Plakáty vzpomínají i na zahraniční herce, zde Jean Paul Belmondo

Žánrovou bohatost Vorlíčkovy tvorby v sedmdesátých a osmdesátých letech doplňují již zmíněné pohádky. Především Tři oříšky pro Popelku (1973), oceněné na řadě festivalů, se staly klasikou českých televizních Vánoc, a přestože od jejich vzniku uplynuly více než čtyři desítky let, každoročně je jejich televizní uvedení ve znamení vysoké sledovanosti. K pohádkovému námětu se Václav Vorlíček vrátil i ve volné parafrázi pohádky O Šípkové Růžence ve filmu Jak se budí princezny (1977), třetí ze série zmodernizovaných pohádek pak byl Princ a Večernice (1978).

Také pro Vorlíčkovu tvorbu posledních dvaceti let je typický pohádkový žánr – Pták Ohnivák (1997), Jezerní královna (1998). Zatím posledním filmem bylo volné pokračování úspěšné Dívky na koštěti Saxána a Lexikon kouzel (2011).

Chystáte se do Karlových Varů na filmový festival? Užitečné informace najdete na oficiálních stránkách festivalu.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.21