Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Drsný středověký král se moderního upgradu nebojí

Drsný středověký král se moderního upgradu nebojí

Ohromní sloni, mořské panny s chapadly a magický meč jako zbraň hromadného ničení. Legendární Artuš se vrací na plátna kin ostřílený a neotesaný. Snímek Král Artuš: Legenda o meči působí lehce halucinogenně, jako kdyby se Tarantino rozhodl nafilmovat Pána prstenů.

Guy Ritchie v britské rozhlasové stanici BBC přiznal, že při vzniku snímku neváhal popustit uzdu fantazii. Nabízí se otázka, proč se režisér vtipného Sherlocka Holmese a reklamy na pánské boxerky s Davidem Beckhamem v hlavní roli (který si v Artušovi mimochodem rovněž zahrál), vrhnul do artušovské legendy napumpované VFX triky. „Rád zkouším nové věci, prozkoumávám neznámá místa,“ může být celkem uspokojivou odpovědí na sebevědomý přístup k ranně středověké legendě. Film se rozhodně nebojí utéct na míle daleko od zavedených schémat a naučených příběhů. Středověký kněz a kronikář Geoffrey z Monmouthu by však nevěřil vlastním očím.

Charlie Hunnam v roli krále Artuše (foto: Vertical Entertainment)

Chaos, počítačová bojovka, alfasamci Artuš a Vortigern

Podpis Guye Ritchieho je ve snímku více než patrný. Jednotlivé postavy jsou v podstatě gangsteři s pohotovým vtipem na rtech – zde stojí za zmínku Wetstick (Kingsley-Ben Adir) Back Lack (Neil Maskell), Mischief John (Geoff Bell) a samozřejmě Goosefat Bill (Aidan Gillen). Na scéně se objevuje také britský fotbalový záložník a módní ikona David Beckham v roli Triggera, role alfa záporáka se zhostil Jude Law, Guyeův oblíbený doktor Watson.

Záporáka si zahrál Jude Law (foto: Vertical Entertainment)

Ritcheův filmařský styl se zdá být chaotický, film je postavený na spontánnosti jednotlivých postav, rychlém střihu a dynamickém vyprávění. Místy spíš připomíná počítačovou hru než film, kde divák hledá především příběh. Nesoudržnost a zmatečnost zachraňují archetypální krasavci v čele se samotným králem Artušem (Charlie Hunnam) a rozkošně zlounským Vortigernem (Jude Law). Z filmu bohužel tryská politická korektnost, těžko si představit v ranně středověké Anglii černochy a Asiaty jako největší parťáky budoucího krále. Čert to ale vem, snímek Král Artuš: Legenda o meči je hlavně zběsilou fantasy a historii připomíná snad jenom povrchním pozlátkem soubojů muže proti muži.

Merlin se ztratil

Chybí tajemný kouzelník Merlin, nahrazuje ho jakási magií obdařená rasa lidí. Ti byli dlouho odkázáni žít v temném království (ve snímku nazvaném Darkland) pod tyranskou vládou Vortigernova rádce Mordreda (Rob Knighton). Šikovným kouzelníkům se podařilo svolat rozsáhlý zvěřinec neuvěřitelných bytostí- gigantických hadů, netopýrů, krys a slonů. Z tohoto rodu pochází také Artušova pomocnice, zde jednoduše pojmenovaná Mage (mág – Astrid Berges-Frisbbey).

Lokace jsou převážně dílem počítače, několik záběrů se ale točilo ve Walesu (foto: Vertical Entertainment)

Artušovu osudovou lásku Guinevere ve filmu divák nezahlédne, v překvapení však zůstane stát, když zjistí, co je zač kámen, ze kterého jedině Artuš dokáže vytáhnout kouzelný meč. Jedná se o zkamenělého Artušova otce Uthera (Eric Bana), který vlastním mečem spáchal podivně rituální sebevraždu.

Je to pouhý začátek

Znalcům legendy bude vedle Merlina a Guinevery chybět rovněž zlá čarodějnice Morgana či Svatý grál. Guy Ritchie i scénáristé Joby Harold a Lionel Wigram tyto výčitky odmítají mávnutím ruky „V dalších filmech to napravíme,“ Snímek se evidentně dočká pokračování, diváci stojí teprve na začátku fantaskního filmového eposu.

Jude Law (foto: Vertical Entertainment)

Možná mají autoři velkofilmu pravdu, strhující postavy, kterými se legenda o králi Artušovi jenom hemží, si zaslouží být servírováni mlsným filmových fajnšmekrům postupně. Divák si může být každopádně jist, že Guy Ritchie se velkolepých plánů nebojí. S velkorysostí jemu vlastní se chystá postupně vykouzlit zcela nový filmový svět věnovaný tajemnému králi z raného anglického středověku.

Snímek měl premiéru 11. května 2017

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.06