Menu

Smrtihlav: Gabčík a Kubiš opět míří do kin, pozornost se tentokrát zaměří na pražského řezníka Heydricha

Smrtihlav: Gabčík a Kubiš opět míří do kin, pozornost se tentokrát zaměří na pražského řezníka Heydricha

Film, který vznikl na základě oceňované knihy HHhH (Himmlerův mozek se jmenuje Heydrich) Francouze Laurenta Bineta, se od většiny předešlých filmových zpracování liší. Zaměřuje se na samotného zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, sleduje jeho život, vzestup a kariéru. Snímek tak slibuje ukázat nejen nesmírné hrdinství parašutistů a odbojářů, ale rovněž i zrození architekta takzvaného Konečného řešení židovské otázky. Smrtihlav jde do českých kin 8. června 2017.

Autor knižní předlohy, francouzský spisovatel a překladatel Laurent Binet žil delší dobu v Čechách i na Slovensku a příběh československých hrdinů ho naprosto uchvátil. Zajímalo mě, jak je s výsledným filmem spokojený, zda se nebojí, že ho budou diváci srovnávat s nejnovějším Anthropoidem režiséra Seana Ellise: „Ne, rozhodně z toho obavy nemám. Je to hollywoodský snímek a od mojí knihy se docela liší, ale to jsem věděl od samého počátku. Herci jsou vynikající, kamera se povedla a hudba je velmi působivá. Celkově se mi Smrtihlav líbí, je v něm sice pár odchylek od několika historických faktů, nejde ale o nic zásadního. Jedině mě mrzí, že se snímek nenatáčel v Praze, ale v Budapešti. Ti, co znají Prahu i celý příběh do detailů si toho samozřejmě všimnou, Resslovu ulici a chrám Cyrila a Metoděje si prostě nespletete.“

Závěrečná scéna v kryptě kostela (foto: Bontonfilm)

Film v anglickém znění natočil Francouz Cédric Jimenez, hlavních rolí se chopili známí hollywoodští herci. Heydricha hraje Jason Clarke (Everest, Terminator Genysis, Úsvit planety opic), jeho ženu Rosamund Pike (Zmizelá, Dnes neumírej), jako Jan Kubiš se představí Jack O´Connell (Nezlomný, Money Monster) a jako Josef Gabčík nastupující hvězda Jack Reynor. Nejzvučnějším jménem na straně odboje je Mia Wasikowska (Burtonova Alenka v říši divů) v roli Anny Novákové, která parašutistům pomáhala.

Smrtihlav vstupuje do českých kin v době, kdy si připomínáme 75 let od vojenského útoku na Reinharda Heydricha, který byl vykonán 27. května 1942. Zastupující říšský protektor zemřel na následky zranění v pražské nemocnici Na Bulovce 4. června, 10. června se nacisté pomstili vypálením Lidic a parašutisté zahynuli po hrdinném boji 18. června.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.97