Menu

Nová fantasy Valerian má s kultovními Star Wars hodně společného

Nová fantasy Valerian má s kultovními Star Wars hodně společného

Legendární série příběhů z předaleké galaxie Star Wars se zapsala nesmazatelně do historie stříbrného plátna i srdcí ohromného množství fanoušků. Otec toho velkolepého díla George Lucas v roce 1977 s prvním dílem Star Wars: Epizoda IV. ještě netušil, jak neuvěřitelný fenomén se právě dere na světlo filmového světa.

foto: Bioscop

Zároveň dalších čtyřicet let vysvětloval, kde našel inspirační zdroje pro tuto mezigalaktickou pohádku. Často padalo jméno uznávaného japonského režiséra Akiry Kurosawy (Sedm samurajů, Rudovous), padlo jméno sci-fi snímku Flash Gordon. George Lucas se ani netajil tím, že hledal inspiraci i u režisérky Leni Riefenstahlové, která vytvářela propagandistické filmy pro Adolfa Hitlera. Lucas na ní oceňoval její schopnost snímat zástupy vojáků, kteří dokonale zrcadlí vojenskou mašinerii bez tváře. Na okraji pak stojí Jean-Claude Mézieres, kreslíř, který v roce 1967 podle scénáře Pierra Christina vytvořil komiks Valerian a Laureline.

foto: Bioscop

Americký komiks byl ale dravější, českému čtenáři se tak stal, paradoxně přes geografickou vzdálenost, bližší než ten francouzský. A to i přes to, že francouzský komiks má velmi bohatou historii. Rozhodně tedy není jenom o notoricky známých přátelích ze starověku Asterixi a Obelixovi. Enki Bilal (Teorie rozpadu), Jean Giraud (Incal, Arzach), Régis Loisel (Výprava za ptákem času), Francois Boucq (Dobrodružství Jeronýma Moucherota) – všichni přenášeli své fantazie na stránky komiksů a Jean-Claude Mézières nebyl výjimkou. Jeho vesmír navěky obývají stovky humanoidních i nehumanoidních forem roztodivně zářivých barev.

foto: Bioscop

V první knize komiksové série se čtenář seznámí s agentem Galaktického Impéria Valerianem, který je pověřen cestovat v čase do středověké Francie. Výsledek mise je uspokojivý: padouch je zastaven a s hlavním protagonistou se do 28. století vrací i místní dívka Laureline. Ta se záhy také stává agentem a Valerianovým nerozlučným parťákem. Tento Komiks vycházel více než čtyřicet let a dal postupně dohromady na dvacet jedna svazků. Časem se začalo uvažovat o zfilmování Valeriana, ale Mézières váhal, podle něj ještě neexistovala technologie pro zfilmování tak fantaskního světa. Trpělivost se vyplatila, čas kreslíře Jeana Claude Mézièrese a režiséra Luca Bessona nadešel a fanoušci filmových sci-fi příběhů si tak budou moci vychutnat Valeriana a město tisíce planet již 20. července 2017.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.51