Menu

Dunkirk: Zpráva o neuvěřitelném útěku

Dunkirk: Zpráva o neuvěřitelném útěku

Respektovaný režisér Christopher Nolan (Počátek, Temný rytíř, Interstellar) naservíruje v půlce července filmovým divákům dlouho očekávanou podívanou Dunkirk. Thriller z druhé světové války slibuje výpravný zážitek odehrávající se na jaře 1940, kdy byly v rámci operace Dynamo ze severofrancouzských pláží evakuovány tisíce spojeneckých vojáků.

O hromadném úprku ohromného počtu především britských, francouzských, belgických, ale i československých vojáků bylo rozhodnuto poté, kdy se spojenecké jednotky v podstatě ocitly odříznuté a obklíčené německou armádou. Německý útok přišel rychle, první vojáci opustili přístav v noci z 26 na 27. května, to se podařilo evakuovat více než sedm tisíc mužů. Do 4. června opustilo francouzské pobřeží 338 tisíc vojáků na zhruba osmi stovkách lodí.

Samotného režiséra Christophera Nolana poměrně překvapilo, že nikdo vlastně tak veliký příběh ještě nikdy nezfilmoval. Mnohým divákům ale jistě utkvěla v paměti pětiminutová scéna bez jediného střihu z filmu Pokání (Atonement) zobrazující hrůzu této situace a bezvýchodnost vojáků.

Možná se tomu tvůrci vyhýbali kvůli nejasnému odkazu celé události – nejen, že nešlo o hrdinské vítězství, ale zároveň se možná každý trochu obával postihnout poměrně velikou událost v celé její šíři a významu. Natočit takový snímek představuje pro filmaře značnou výzvu. Nolan přiznává, že je v podstatě nemožné popsat na stříbrném plátně celou událost tak jak proběhla, a tak se snažil především zachytit chaos uprostřed vojenského pořádku, zbabělost některých i hrdinství jiných.

Ze sedmiminutového filmového „prologu“ je možné ledacos vyčíst, Nolan bez příkras zobrazuje vojáky uvězněné uprostřed pekla, mladé kluky hodiny stojící v chladné mořské vodě a s nadějí hledící vstříc připlouvajícím lodím. Jeho podpis je ve snímku patrný, opět si hraje s časem a perspektivou.

Pro režiséra bylo rovněž důležité obsadit herce, kteří perfektně zapadnou do rolí mladíků uvězněných na francouzské pláži. „Většina vojáků byly prostě děti,“ dodává v rozhovoru pro časopis Total Film a pokračuje: „Chtěli jsme do filmu mladé Brity v tomhle věku, žádné hollywoodské hvězdy. Měl jsem představu neznámých herců, kteří zapadnou do celého příběhu.“

Dunkirk vstoupí do kin 21. července

Další zajímavostí je maximální využití reálných lokací, lodí a letadel. Nolan se snažil přiblížit realitě, nechtěl se spoléhat jenom na trikové studio. Ve snímku divák uvidí skutečné lodě i letouny (včetně Spitfire), upravené rumunské letouny Yak i ohromné lodě. „Všechno bylo dost skutečné, exploze v písku, letouny Spitfire nám lítaly nad hlavou a na pláži byla tisícovka komparzistů,“ dodává mladý herec FIonn Whitehead. Ve snímku vedle začínajících herců uvidíme také některé zkušené hvězdy, například Cilliana Murphyho nebo Toma Hardyho.

Výpravný film Dunkirk přijde do kin již 21. července 2017

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.96