Menu

Filmová balada Křižáček okouzluje výtvarnou stránkou a impozantním Rodenem

Filmová balada Křižáček okouzluje výtvarnou stránkou a impozantním Rodenem

Syn rytíře Bořka podlehne ve filmu Křižáček fanatismu dětských křížových výprav a utíká z domova v touze dosáhnout Svaté země. Chlapec se po čase ztrácí a hlavní postavou příběhu se stává jeho zoufalý otec (Karel Roden), který se s bolestí v srdci vydává po jeho stopách.

Hra světla a stínu je ve filmu důležitá, jak se rytíř blíží ke ztracenému synovi, opouští divoké lesy a vstupuje do širé krajiny. Symbolicky se tak otevírá jeho mysl a přijímá nové poznání. Dle slov zmíněného filozofa je poznání je jako světlo, které ale rovněž někam jinam vrhá stín. Divák pozoruje dějově minimalistický snímek, skoro bez dialogů, zato s bohatou obrazovou stránkou. Vše působí čistě, z pohledu malých křižáčků až děsivě naivně, malí andělíčkové se bez jakéhokoliv povědomí o realitě vydávají za nebezpečnou iluzí.

Křižáček (foto: CinemArt)

Kamera je jednoduchá, sleduje postavy zezadu nebo před nimi couvá, není zde žádná dramatická akce, a přesto příběh působí do divákova nitra. Karel Roden je v hlavní roli rytíře Bořka jak jinak než přesvědčivý, jeho otcovskou lásku a trápení mu divák věří a prožívá s ním.

Karel Roden (foto: CinemArt)

Křižáček se natáčel v jižní Itálii, na slunných plážích v Apulii, z přístavu Brindisi se ve 13. století odplouvalo do Svaté země. Režisér Václav Kadrnka byl spokojený se všemi filmovými lokacemi, našel jak opuštěné kostelíčky, tak hustý les. Jižní Itálie je dle jeho slov dobových lokací plná. Kvůli natáčení pouště se tým filmařů vydal také na Sardinii. Celý film se natáčel venku, bez speciálních efektů a dotáček ve studiu. Herec Aleš Bilík, který představuje mladého rytíře Szimka, k tomu dodává: „To, že se natáčelo v Itálii, bylo velmi zásadní, nejen kvůli nádherným exteriérům. Všichni totiž byli na natáčení přítomni po celou dobu, bez myslitelné možnosti odskakovat si za jinou prací, jak je tomu obyčejně zvykem. Největší výzvou pro mě byl jednoznačně fakt, že zhruba dvě třetiny svých scén sedím v sedle koně. Tomu odpovídala několikaměsíční příprava před natáčením a další tréninky na místě. Netušil jsem, jaká je jízda na koni dřina.“

Natáčelo se v Apulii (foto: CinemArt)

Režisér Václav Kadrnka na 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary získal za film Křižáček Křišťálový glóbus, cenu pro nejlepší film. Po patnácti letech tak vyhrál hlavní soutěž festivalu zástupce domácí kinematografie.

Křižáček přijde do českých kin 3. srpna 2017

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.75