Menu

Více než dvacet let v lágru, do kin přichází snímek 8 hlav šílenství

Více než dvacet let v lágru, do kin přichází snímek 8 hlav šílenství

Gulag, vyhnanství a sarkasmus geniální ruské básnířky a novinářky Anny Barkovové. Režisérka Marta Nováková se při psaní filmu 8 hlav šílenství inspirovala jejím knižním výborem, který obsahuje poezii, příběhy i deníkové zápisky a ukázky z dopisů. Role výjimečně nadané ženy, sražené na kolena dějinnými událostmi první poloviny 20. století v Sovětském svazu, se chopila známá zpěvačka Aneta Langerová.

„Byla jsem pohnána k odpovědnosti podle paragrafu 58, článek 10, za aktivní antisovětskou agitaci spočívající v teroristických výrocích a v protisovětských rozhovorech s mými známými. Vzhledem k mému zdravotnímu stavu a naprosté bezradnosti v praktickém životě bude pro mě trest ve formě vyhnanství (například) znamenat pomalou smrt. Žádám proto trest nejvyšší. Žít s paragrafem 58 a s těžkým obviněním z kontrarevoluční činnosti je příliš obtížné. Klidně pracovat a vrátit se k mé profesi spisovatele, což bylo v mém životě to nejdůležitější, bude nemožné,“ psala lidovému komisaři vnitra soudruhu Jagodovi Anna Barkovová v roce 1935.

Aneta Langerová (foto: Česká televize)

Anna Barkovová se narodila v roce 1901, její spisovatelská dráha se zpočátku vyvíjela velmi slibně. V roce 1922 vyšla její první básnická sbírka Žena, dostala práci v komunistickém deníku Pravda a ubytovala se v samotném Kremlu. Kvůli kritice života kremelské smetánky záhy upadla v nemilost a dveře Kremlu se pro ni navždy zavřely.

Aneta Langerová (foto: Česká televize)

Od konce dvacátých let psala především o hladomoru, zatýkání a všeobjímajícím strachu. V roce 1934 byla poprvé odsouzena k pětiletému trestu v táboře nucených prací v neobydlených stepích Kazachstánu. Nebyl to její jediný lágr, nakonec Anna strávila v lágrech a ve vyhnanství dvacet dva let svého života.

Roky filmových příprav a Anny černý humor

Režisérka Marta Nováková na snímku pracovala přes osm let, předcházela mu pečlivá příprava včetně cest na Sibiř a studium dobových dokumentů: „V červnu 2003 jsem se během stáže na moskevském VGIKu (Gerasimovova všeruská státní univerzita kinematografie, pozn. autorky) ocitla na severu na Soloveckých ostrovech, kde si ve 20. letech bolševici vyzkoušeli fungování pracovních táborů pro své politické odpůrce, aby pak vznikl propracovaný systém (onen proslulý Gulag), který aplikovali na tábory po celé zemi. K samotné Anně Barkovové jsem se dostala díky diplomové práci Radky Rubiliny na téma ženská lágrová tvorba. Zaujaly mě Aniny deníkové zápisky a korespondence, a ta drsná, černohumorná, zdánlivě neempatická, přitom však velmi citlivá a jasnozřivá osoba mi začala být velmi sympatická.“

foto: Česká televize

Dle slov režisérky nejde o klasický historický realistický film. Jde o jakousi koláž osmi různých krátkých filmů, které jsou plné ironie, animací, filmařských stylizací a literárních odkazů. Ve snímku se vystřídá ruská secese, avantgarda, divák zaznamená inspiraci sovětskými propagandistickými plakáty.

foto: Česká televize

Představitelku hlavní role Anetu Langerovou přesvědčila sama režisérka. Nejdřív měla do filmu pouze nazpívat „lágerní odrhovačku“ v ruštině. Marta Nováková pak ale přišla s dalším nápadem. „Rozhodla se mě do filmu obsadit. Nejdřív jsem se smála, ale Marta trvala na svém a tak jsem nakonec souhlasila. Postava Anny mě zaujala způsobem, kterým dokázala hájit své názory a svou tvorbu a to i přesto, že za to byla krutě trestána,“ dodává Aneta Langerová.

Příběh Anny jako mnoho dalších je stále nutné připomínat. Je jiná doba, ale utlačování, nesvoboda a zastrašování jsou stále přítomné. „Anna je pro mě symbolem odvážného člověka, který dokázal pojmenovávat věci, tak jak jsou. Je zkrátka dobré, být stále obezřetný,“ uzavírá režisérka.

Premiéra 8 hlav šílenství bude 12. října 2017

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.88