Menu

Balada o pilotovi: rodí se nový filmový hrdina

Balada o pilotovi: rodí se nový filmový hrdina

V Praze se začal natáčet televizní snímek podle novely Jiřího Stránského Balada o pilotovi. Režie se ujal Ján Sebechlebský, v titulní roli uvidíme Davida Švehlíka. Poslední klapka příběhu z přelomu roků 1945 a 1946 by měla padnout letos v listopadu.

Hrdinou snímku je pilot Emil Malík. Za války bojoval v Británii a dostal se i do Sovětského svazu, kde ale nesplnil to, co od něj kremelští vládci očekávali. Po válce se proto stává nepohodlným i československým komunistům, kteří se už připravují na převzetí moci, a chce odejít i s rodinou do Holandska. Politické drama se v novele významného českého autora prolíná s milostným příběhem, ztrácením a znovunalézáním lásky hlavního hrdiny a jeho manželky Karly.

"Jde vlastně o příběh mého tchána, který jsem doplnil informacemi od těch, s nimiž jsem byl v 50. letech vězněn v uranových dolech," řekl před natáčením Stránský, autor knižní předlohy.

David Švehlík v hlavní roli filmu Balada o pilotovi (foto: Česká televize)

Švehlík označil scénář za působivý. "Nejde o dokumentární zpracování konkrétní historické události, ale o silný lidský příběh. Když hlavní hrdina odmítne spolupráci s ruskou tajnou službou NKVD, silně se to promítne i do jeho rodinného života. Postaví se k tomu jako hrdina a je za to potrestán," vysvětlil.

Podle Sebechlebského se letci necítili jako hrdinové, i když se to o nich říkalo. "Ani to o sobě netvrdili, boj proti Němcům brali jako samozřejmost," uvedl režisér. V minulosti natočil do cyklu Gen dokument o legendárním stíhači RAF Františku Fajtlovi.

"Příběh Balady o pilotovi je šokující, o to víc, že je skutečný. Komunistická moc v době, kdy se příběh odehrává, teprve rozpínala svá chapadla. I tak si troufala obětovat životy nevinných lidí jen proto, aby se zavděčila ruské tajné službě. Z tohoto pohledu jde o příběh nadčasový a v mnohém i aktuální," komentoval to kreativní producent Jan Maxa.

Natáčení snímku Balada o pilotovi potrvá 23 dní, skončí v listopadu. Štáb se vypraví i do Leteckého muzea ve Kbelích, na starou Ruzyni, do Panenského Týnce a chotěbořského kláštera.

Zdroj: ČTK, Česká televize

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.35