Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Vítejte ve světě olejomaleb van Gogha, unikátní celovečerní detektivky

Vítejte ve světě olejomaleb van Gogha, unikátní celovečerní detektivky

Snímek S láskou Vincent vzdává netradičním způsobem poctu nizozemskému malíři, který proslul svým okouzlujícím postimpresionistickým dílem, žlutými slunečnicemi a uříznutým uchem. Autorem nevšedního filmového zážitku je režisérská a scénáristická dvojice Dorota Kobiela a Hugh Welchman.

Středobod filmu, barevný malíř s černou duší Vincent van Gogh, jednou prohlásil, že může komunikovat pouze skrz své malby. Filmaři se proto rozhodli proměnit jeho slova ve skutečnost a vrhli se do experimentu, kdy propojili tisíce olejomaleb stvořených více než stovkou umělců podle van Goghových děl. Tak se zrodil jeden velký pohyblivý detektivně mysteriózní příběh, slibující nevšední zážitek kombinující animované obrazy a hrané scény.

Foto: Bohemia MP

Scénář vznikl na základě osmi set van Goghových dopisů adresovaných především jeho bratrovi. Reálné dopisy končí v červenci 1890, kdy van Gogh, léčící se z deprese, postřelí sám sebe do hrudníku a o dva dny později, ve svých třiceti sedmi letech, na následky tohoto zranění umírá. Okolnosti jeho smrti nebyly nikdy zcela objasněny.

Foto: Bohemia MP

Filmový příběh začíná v roce 1891, rok po van Goghově smrti, kdy pošťák objeví nedoručený dopis, který malíř napsal svému bratru Theovi. Poštovní doručovatel posílá svého nespolehlivého syna donést inkriminovaný dopis na určenou adresu. Věc je ale nakonec těžší, než se z počátku zdálo. Pošťákův syn zjistí, že Theo zemřel nedlouho po Vincentovi a tak se vydává po stopách těch, kteří Vincenta znali. Postupně zjišťuje, že to, co se z počátku jevilo jako sebevražda, může být něčím docela jiným.

Foto: Bohemia MP

Podstatou snímku není ani tak příběh, jako neuvěřitelná animační technika, která dokázala oživit van Goghovy obrazy. A tak se můžeme těšit na svět stvořený tahem štětce, světově známé modrozelené víry a šmouhy, hladce přecházející do noci poseté hvězdami a se zářícím měsícem nad štíhlým cypřišem a špičkou kostela.

Najatí malíři ručně vymalovali každý jednotlivý obraz filmu (Foto: Bohemia MP)

Film byl nejprve natočen se skutečnými herci v kostýmech a kulisách, které připomínaly van Goghovy obrazy. Spousta obrazů musela být prodloužena nebo nějakým způsobem zakřivena, aby zapadla do formátu filmového plátna. Po natočení snímku začala ta pravá animační práce – ale ne ta, kterou známe z moderních VFX studií – v tomto případě měli najatí malíři za úkol ručně vymalovat každý jednotlivý obraz filmu a to přesně dle van Goghovy techniky. Každý jednotlivý obraz byl poté vyfotografován a malíři následně pokračovali malbou přes části, které bylo třeba rozpohybovat.

Trailer snímku vzdáleně připomíná, podobnou animační technikou, úspěšný český snímek Alois Nebel, ve kterém byl filmový pás, rámeček po rámečku, náročně překreslen. Ve filmu S láskou Vincent šli ale výtvarníci o značný kus dál, jejich úkolem bylo rozpohybovat konkrétní barevná postimpresionistická díla slavného nizozemského umělce. Čísla mluví za vše – vzniklo 66 960 originálních olejomaleb vytvořených 125 umělci z celého světa podle 94 původních van Goghových děl. Slova tvůrců jsou více než výmluvná: "Rozložené obrazy by dokázaly pokrýt celý Londýn nebo Manhattan."

V obsazení figurují jména jako Saoirse Ronan, Aidan Turner nebo Helen McCrory.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.06