Menu

Zmenšování: Zachraň planetu a zbohatni

Zmenšování: Zachraň planetu a zbohatni

S vidinou lepšího života se nechá Matt Damon zmenšit. Při výšce třinácti centimetrů najednou zjistí, že jeho život získal paradoxně daleko větší a hlubší rozměr.

Fantasticko - vědecko - filozofickou komedii natočil režisér Alexander Payne (Bokovka, Děti moje), napsal jej spolu se svým dlouholetým kolegou scénáristou Jimem Taylorem. Právě Taylor ho přitáhl k dystopickému příběhu ze současnosti, hořkosladkému sci-fi dobrodružství o obyčejném chlapíkovi, který dostal druhou šanci žít smysluplný život tak, jak on sám chce.

Matt Damon (foto: CinemArt)

V hlavních rolích se objeví Oscarem ocenění Matt Damon (Talentovaný pan Ripley, Dobrý Will Hunting), Christoph Waltz (Hanebný pancharti, Spectre), dále Hong Chau (Skrytá vada, Sedmilhářky), na Oscara nominovaná Kristen Wiig (Marťan, Ženy sobě), Udo Kier (Melancholia), Jason Sudeikis (Kolos), na cenu Akademie nominovaná Laura Dern (Divočina, Popínavá růže), Neil Patrick Harris (Zmizelá) či Rolf Lassgård (Muž jménem Ove).

Potěšit manželku za každou cenu se nemusí vždy vyplatit

Paul Safranek Matt Damon se stal svou vlastní zmenšeninou už před dlouhou dobou. Jako ergoterapeut v Omaha Steaks se sotva uživí, takže nedokáže naplňovat přemrštěné sny své ženy Audrey (Kristen Wiig). Svých vlastních snů se vzdal, aby naplňoval očekávání ostatních. Budoucí vyhlídky bezdětného páru čtyřicátníků, který se jen horko těžko snaží zařadit mezi střední třídu, narazily na překážky.

Matt Damon a Kristen Wiig (foto: CinemArt)

Od okamžiku, kdy Paul sledoval norského vědce dr. Jorgena Asbjørnsena (Rolf Lassgård) a jeho tým, který ohromil svět řešením největšího problému lidstva - přelidnění - uplynulo už deset let. Klíč ke štěstí je geniální. Buněčná miniaturizace známější jako zmenšování. Cílem vědců a politiků je přesvědčit šest procent světové populace, aby se nechalo během dvou set let dobrovolně zmenšit na třináct centimetrů a minimalizovat tak riziko vyhynutí lidské populace.

Zmenšený život má bohulibý cíl, je ho ale potřeba především prodat

Paul a Audrey se o možnosti lepšího života díky zmenšení dozví na srazu spolužáků od svého přítele Davea (Jason Sudeikis). Paul nevěří svým očím: Dave a jeho žena Carol, si ve své mini verzi žijí skvělý a luxusní život v bezvadně naplánované komunitě malých - Leisurelandu. Safrankovi se vydávají na prohlídku Leisurelandu, která jim vyrazí dech. To nejlepší z velkého světa se proporcionálně zmenšilo. Výhoda? Jejich majetek v hodnotě sto tisíc dolarů, které ve velkém světě neznamenají takřka nic, by se v malém světě změnil na skvělých dvanáct a půl miliónu. Byli by zajištění na celý život… jenže zmenšení je nevratné.

Matt Damon a Kristen Wiig (foto: CinemArt)

Vše vypadá skvěle a zalité sluncem. Paul se s manželkou rozhodnout podstoupit proces zmenšení. Když se Paul po několika hodinách probudí ve svém zmenšeném já, zjišťuje děsivou věc… a jeho život se rozbíhá zcela jiným směrem, než si se svou ženou naplánoval.

Ambice velkofilmu o malých lidech nevyšly

Do zhruba poloviny je film poutavý a má spád… poté následuje sled událostí, které jsou někdy až příliš nepravděpodobné a nelogické, snímek se začíná drobit a chybí mu jasná zápletka a rozuzlení. Paul je malý nejen velikostí, ale i svým charakterem - čím dál tím víc začne diváka iritovat fakt, jak sebou nechá hlavní hrdina vláčet. Ať už manželkou nebo později vietnamskou uprchlicí, disidentkou Ngoc Lan Tran (Hong Chau), která je po amputaci nohy a byla zmenšena proti vlastní vůli. Velké ambice filmu jako by se v půlce příběhu rozutekly na všechny strany - režisér Alexander Payne se snaží do 135 filmových minut nacpat co nejvíc motivů, od sociální problematiky (problém vyděděnců na okraji společenství malých lidí), multikulturalismus až po nepochopitelnou lásku Paula k Vietnamce, která ho jenom neustále komanduje.

Zmenšování mělo velké ambice, které ale nebyly dotažené do konce - hlavní hrdina přestane diváka po dvou hodinách zajímat. Pozitivní na filmu je situační humor a místy poměrně povedená bezprostřednost.

Snímek Zmenšování má v českých kinech premiéru 11. ledna 2018

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.82