Menu

S jarem přichází 25. ročník filmového festivalu Febiofest

S jarem přichází 25. ročník filmového festivalu Febiofest

Slavnostní zahájení mezinárodní události proběhne už 15. března 2018 v pražském Obecním domě. Pokračování se dočká v dalších regionech festivalovými ozvěnami. V rámci výročí nabídne kvalitní filmy, zajímavé hosty a spoustu novinek. Hlavní část festivalu proběhne v multikině Cinestar na Andělu a Černém Mostě, festival také přivítá pražské Ponrepo. Až do 21. dubna pak budou pokračovat projekce po dalších městech České republiky.

Festivalové filmy, předpremiéry, začínající filmaři i zavedení mazáci

Sekce Central Park nabídne distribuční předpremiéry a české premiéry. Mainstreamové filmy vyváží Panorama, která naopak představí úspěšné snímky z významných světových filmových festivalů. Vlajkovou lodí filmových soutěží je sekce Nová Evropa s desítkou autorských snímků začínajících filmařů. Vedle filmových nováčků si užije divák také sekci Masters s filmy autorů zavedených jmen a jejich poslední snímky. "Zůstáváme věrni i několika sekcím, které reprezentují filmy z jednotlivých regionů. Máme tak sekci zabývající se asijskou, balkánskou či skandinávskou oblastí, ale také filmy nezávislých autorů z USA. V sekci Queer Now promítneme opět díla dotýkající se témat identity a orientace. A Noční cirkus je sekcí pro fanoušky akčních a hororových filmů," dodává Anna Kopecká, umělecká ředitelka Febiofestu.

Filmový kvas potěší i chuťové buňky

Spojení filmového zážitku s kulinářským v rámci sekce Culinary Cinema nabídne festival již počtvrté. Filmové projekce spojené s vybranými večeřemi pod záštitou exkluzivních šéfkuchařů Marka Fichtnera a Marka Raditsche nabídnou roadmovie po francouzském venkově Paříž počká režisérky Eleanor Coppoly, akční asijskou Bitvu kuchařů Yip Wai Mana a zákulisí nejslavnějších restaurací ve snímku Michelinské hvězdy: příběhy z kuchyně dokumentaristy Rasmuse Dinesena. Po každé projekci bude hostům následně servírována tematická večeře v restauraci hotelu Vienna House Andel´s Prague. Sekci Culinary Cinema doplní dokumentární snímek Wasted! zaměřený na téma plýtvání potravinami.

Best of Febiofest

Jednou ze speciálních sekcí letošního ročníku je výroční Best of, jež představí deset nejoblíbenějších filmů uvedených na festivalu od jeho založení v roce 1993. "Ze všech filmů, které se na festivalu za těch 25 let promítaly, jsme ve spolupráci s ČSFD vybrali ty opravdu nejpopulárnější. Doufáme, že si věrní diváci festivalu přijdou vzpomenout na svoje první setkání s těmito snímky," řekla ředitelka programu Anna Kopecká. Promítat se tak bude například snímek Lola běží o život Toma Tykwera, Mulholland Drive Davida Lynche či Pianista Romana Polanskiho.

Zkušení mazáci

Sekce Masters, zaměřená na aktuální tvorbu režisérů, kteří se svými předchozími filmy zapsali do dějin světové kinematografie, představí tvůrce z Francie, Německa, USA a Iránu. Mezi 12 filmy nechybí například mysteriózní Drama Romana Polanského Podle pravdivé události či poslední film iránského režiséra Abbase Kiarostamiho 24 obrazů.

Představí se také nejnovější snímek amerického režiséra Terrence Malicka Song to Song s Ryanem Goslingem, Rooney Marou a Michaelem Fassbenderem. Novinky doplní speciální projekce dvou u nás téměř neznámých, nově restaurovaných filmů příslušníků Francouzské nové vlny - televizní film Vzestup a pád malé filmové společnosti Jeana-Luca Godarda a Out 1: Noli me tangere - dvanáctihodinový opus Jacquese Rivetta.

I ty jsi filmařem

Již popáté se mohli do soutěže amatérských krátkých filmů s názvem I ty jsi filmařem zapojit mladí filmaři a filmoví nadšenci. Svá díla přihlašovali na webu festivalu do úterý 30. 1. "Limitem bylo pouze dodržení technických požadavků a stopáže filmu, která je od jedné do tří minut. Filmy mohly být natočeny na jakékoliv zařízení, kreativitě se hranice nikdy nekladou," prohlásil prezident Febiofestu Fero Fenič. O vítězi rozhodne odborná porota a získá cenu ve výši 30 tisíc Kč.

Fero Fenič s plakátem pro Febiofest 2018 (foto: Febiofest)

Generace pro mladé

Sekce Generace přichází s tématy, která jsou aktuální pro mladší publikum. Vliv sociálních sítí na to, jak je člověk vnímán mezi svými kamarády a jaký obraz skrz ně o sobě vytváří, touha zapadnout mezi vrstevníky, řešit své problémy impulzivně a bez zábran, nebo řešit problémy, které danému věku nepřísluší, propadnutí populární kultuře. Součástí výběru filmů je i dokumentární film Planeta Česko režiséra Mariána Poláka, odhalující skrytou rozmanitost přírody kolem nás, který vznikal v místech, kde se kdysi natáčeli oscaroví Ropáci Jana Svěráka. Sekce nabídne i aktuální produkci animovaných filmů.

Doprovodný program

Jako již tradičně filmové projekce doplní bohatý doprovodný program, který zahrne nejrůznější hudební kluby a jejich klubové noci a audiovizuální večery, vybrané restaurace s filmovým menu, koncerty filmové hudby, muzea a výstavní síně s filmovým programem, doprovodné workshopy s filmovou tematikou, divadelní představení inspirovaná filmem, taneční představení podle filmu či výstavu k 25. výročí festivalu. Diváci tak mohou po filmech relaxovat například v Cross Clubu, v klubu Radost FX, v Klubu FAMU, v Museu Kampa, v muzeu Grévin Praha, v Galerii Rudolfinum, v Muzeu Karla Zemana, v Národním filmovém muzeu NaFilM, v Činoherním klubu, v Divadle v Řeznické, v Divadle Ponec, nebo mohou zajít třeba do festivalového Febio stanu na Václavském náměstí, kde poběží kromě mnoha dalších také filmy z historie Československa a Echo Febiofestu.

Festival si užije český divák od 15. března do 21. dubna ve vybraných českých kinech.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.76