Menu

Operace Entebbe představí jednu z nejúspěšnějších záchranných misí 20. století

Operace Entebbe představí jednu z nejúspěšnějších záchranných misí 20. století

Když převzali únosci kontrolu nad letem Air France z Tel Avivu do Paříže, cestující na palubě neměli tušení, jaké utrpení je čeká. Němečtí radikálové společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutili přistát letoun na letišti Entebbe v Ugandě. Požadovali výkupné ve výši pěti milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí.

Operaci Entebbe, protiteroristickou akci na osvobození rukojmích unesených palestinskými teroristy, provedla speciální jednotka izraelské armády Sajeret Matkal na letišti Entebbe v Ugandě v noci z 3. na 4. července 1976. Politického thrilleru se ujal brazilský režisér José Padilha, hlavní role německých radikálů si zahráli Rosamund Pike a Daniel Brühl. Replika letového terminálu vyrostla na Maltě. Sto čtyřicet lidí postavilo za sedm a půl týdne dokonalou kopii původního terminálu Entebbe.

Rosamund Pike a Daniel Brühl (foto: Bioscop)

Útok na Entebbe, navzdory jeho uznávanému vojenskému úspěchu, měl velké množství neúmyslných následků. Například Benjamin Netanjahu údajně vstoupil do veřejné služby kvůli svému bratru podplukovníkovi Jonatanu Netanjahuovi, veliteli přepadového oddílu, který byl během operace zabit.

Foto: Bioscop

Snímek zahrnuje dva souběžné příběhy - na jedné straně divák sleduje rukojmí a teroristy, vývoj jejich vzájemných vztahů a duševních pochodů, na druhé potom nahlíží do zákulisí politiky, kdy únos v izraelské vládě způsobil protichůdné postoje.

Rosamund Pike (foto: Bioscop)

Producent snímku Tim Bevan k tomu dodává: "Operace Entebbe je koneckonců příběh o mezinárodním a politickém konfliktu mezi únosci a cestujícími, mezi německými a palestinskými únosci." Scénárista Burke uvádí, že pro něj je ve snímku zajímavé téma hrdinství, rovněž poukazuje na roli izraelského ministra obrany Šimona Perese, který není ve snímku dvakrát sympatický: "Samozřejmě, chce zachránit rukojmí. Současně však jako politik vždy přemýšlí o svém odkazu. Během scén s premiérem Rabinem má Peres svůj vlastní program. Má ego a uvědomuje si, že zde jde o bitvu o to, kdo se nakonec ocitne na vrcholu.

foto: Bioscop

S hotovým scénářem potřebovali producenti zkušeného režiséra, který by dokázal zachytit složitost dramatu, které se během sedmi dní v Entebbe odehrálo. Obrátili se proto na režiséra José Padilhu, jehož film Elitní jednotka má na kontě cenu zlatého Medvěda za nejlepší film na Berlinale 2008.

Aby vrcholné akční scény ve filmu získaly vysokou míru autentičnosti, produkce najala technické a vojenské poradce, z nichž někteří byli v Entebbe během záchranné mise. "Bylo pro nás důležité, že jsme mohli pracovat s veterány, kteří se záchranného útoku v Entebbe účastnili," říká druhá významná producentka snímku Kate Solomon. "Dva z vojáků, kteří tam byli, nám pomáhali trénovat naše kluky. Když měl některý z herců nebo členů štábu otázku ohledně toho, jak se konkrétní věc stala nebo co mají přesně dělat, veteráni jim dali okamžitou odpověď."

Operace Entebbe vstoupí do českých kin 29. března 2018

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.2