Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Hastrman navazuje na živočišné rebelství Karla Hynka Máchy

Hastrman navazuje na živočišné rebelství Karla Hynka Máchy

Lyrický, hluboký a bohatý na výrazové prostředky je rozsáhlý román Miloše Urbana Hastrman. Přenést na filmová plátna knihu plnou fantazie i reálných pohanských zvyklostí našich předků první poloviny 19. století není jistě nic lehkého, zvlášť, jedná-li se o vaši filmovou režijní prvotinu. Ondreji Havelkovi se to však povedlo. Snímek, který balancuje na hranici temné pohádky a ekologického příběhu právě brouzdá vody českých kin.

Karel Dobrý jako Hastrman (foto: CinemArt)

Film je romantickým a na rozdíl od knižní předlohy ironickým příběhem hastrmana alias barona Johanna Salmona de Caus, jehož láska k mladé venkovské ženě Katynce naplňuje netušeným štěstím i doslova stravující vášní. Baron (Karel Dobrý) se vrací se svým sluhou (Jiří Lábus) z cest po světě, aby obnovil rybníky na svém panství. Jakožto moderní a osvícený člověk se životu místních vymyká. Zaujme ho ovšem rychtářova dcera Katynka (Simona Zmrzlá), která revoltuje proti církevním autoritám tím, že světsky uctívá přírodu a pohanské rituály. Krásnou ženou jsou okouzleni všichni, učitel Voves (Jiří Maryško) i farář Fidelius (Jan Kolařík). Čím více se Katynka hastrmanovi přibližuje, tím víc v něm rostou pochybnosti, zda jako člověk ve zvířeti a zvíře v člověku obstojí.

Katynku skvěle zahrála Simona Zmrzlá (foto: CinemArt)

Všichni muži ve vesnici Katynku milují, každý však z jiného důvodu. Pro učitele je Kateřina nedostižnou intelektuálkou, pro faráře vtěleným pokušením, pozemskou zkouškou jeho smyslností neposkvrněným talárem. Nejvíce se však tato dívka s havraními vlasy přibližuje právě baronu de Caus. Hastrmanovi, pánu vod a věčnému démonovi, který se člověku jenom podobá. Mají mnoho společného a přece se tak nekonečně liší. Cyklus přírody, spalující vášeň, pudy i touhu poznávat, která je tak typická pro Urbanův román oceněný Magnesií Literou, zachoval Ondrej Havelka ve filmovém zpracování dokonale a navíc dodal hastrmanovi tvář více než úctyhodnou. Karel Dobrý je pro roli respekt budícího vodního tvora jako stvořený.

Filmem se prolínají pohanské zvyky (foto: CinemArt)

„Hastrman je živelný polobůh svíraný společností, v níž se právě nachází. To jsme měli společné. A pak ještě fascinaci živly. Fascinují mě stejně jako jeho. Zvířecím pudům nechává hastrman na rozdíl od lidí průchod. A k tomu žije pod vodou i na souši jako takový obojživelník stižený lidskými slabostmi, kterým podléhá, což nebere konce, protože je svým způsobem nesmrtelný. Tu nesmrtelnost mu nezávidím. Nechci a neumím si pro sebe něco takového představit,“ dodává Karel Dobrý.

Jiří Lábus a Karel Dobrý (foto: CinemArt)

Příběh má spád a kouzlo, pečlivé dialogy sledují knižní předlohu a Urbanova košatá mluva je doplněná obrazem s živými a uvěřitelnými postavami. Karel Dobrý je charismaticky tajemný, děsivý i přitažlivý, Simona Zmrzlá je krásná, rázná a pronikavě chytrá, Jiří Lábus dodává snímku humor a lehce ironický odstup. Zajímavým je také Jan Kolařík z brněnského divadla Husa na Provázku v roli rozpolceného faráře.

Karel Dobrý a Simona Zmrzlá (foto: CinemArt)

Snímek má několik rovin koncentrovaného rebelství – hastrman nabourává autoritu vesnického faráře, živelná dívka zpochybňuje křesťanské zvyklosti těmi pohanskými, hastrman čeří vody poklidného lidského žití.

Hastrman (foto: CinemArt)

Film, stejně jako kniha, vzbuzuje touhu některá z filmových míst skutečně navštívit, poznat ten zvláštní kraj pod Vlhoští. Jde o Máchův kraj a snímek Hastrman tak přímo evokuje dobu a sny období romantismu Karla Hynka Máchy. „Točili jsme v okolí Stvolínek, Zahrádek, Holan, v onom kraji „pod horou“, tedy pod horou Vlhošť, to znamená přesně v místech, o kterých Urban píše. To je skutečně překrásný kraj. Je to vlastně kousek od Máchova jezera, kde jsme taky jeden obraz točili. Po přečtení knížky jsem si ten kraj projel na kole a okouzlení čtenáře i cyklisty bylo totožné,“ dodává režisér snímku Ondrej Havelka. Romantický thriller Hastrman zve diváka k návštěvě přírody. Láká ho k pozornému naslouchání zurčení vody a tichému přání, zda nebude možné, třeba jen koutkem oka, důstojného pána vod zahlédnout.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

  • Kocourvbotach vložil vlastní obsah k seriálu Podruhé mě neoklameš.

  • jiri vložil místo natáčení Rušná křižovatka k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Zastávka tramvaje k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Strážník řídí provoz k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Hasiči k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Křižovatka k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Brána továrny k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Ujíždějící auto k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Začíná honička k filmu Nevíme dne….

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.71