Menu

Odhalení ve Varech: Češi dobyli Mars

Odhalení ve Varech: Češi dobyli Mars

Ambiciózní plány osídlit Mars mají také Češi! Na rudé planetě se nachází opuštěná základna obývaná velmi osamělým robotem, panuje zde ticho, klid a mír dokud… nepřiletí posádka z České republiky. Noví výzkumníci jsou financováni ze soukromých zdrojů, na misi je dovedly důvody více než rozdílné. Třeba mecenáš výpravy by rád své snoubence splnil přání a oženil se s ní na Marsu.

Bylo nebylo, jednoho dne se dali dohromady herci, režisér Benjamin Tuček a vědec Ondřej Doule, pracující pro NASA a vznikl z toho humoristický projekt, podobný seriálu České televize KOSMO. Jenže tenhle se nerodil ve studiu, ale tři týdny na poušti v Utahu.

Film Mars (foto: KVIFF)

Natáčelo se sice ve vědecky standardních, ale pro herce zcela nezvyklých podmínkách. Celou dobu se živili sušenou stravou, šetřili s vodou a bydleli ve funkčním simulátoru základny. Měli s sebou i tyčinky Mars, ale ty brzy došly. Natáčelo se od zhruba pěti hodin ráno, kdy se dalo ještě venku v těžkých skafandrech vydržet. V devět hodin začalo spalující vedro a filmování pokračovalo v interiéru stanice. Pro udržení morálky a tempa natáčení byl důležitý poněkud vojenský režim, herci se snažili fungovat jako skutečná posádka.

Jak se vůbec dostali čeští filmaři k tak zajímavému projektu? Každý rok vypisuje americká nevládní organizace soutěž, ve které se projekty z celého světa mohou ucházet o pobyt v simulátoru života na Marsu. Český projekt uspěl a na jaře 2015 proběhlo natáčení. Pro český tým to bylo něco naprosto úžasného, stali se první posádkou na světě, která na základně tvořila film.

Mars (foto: KVIFF)

Scénář psal Benjamin Tuček spolu s Terezou Nvotovou, vědec Ondřej Doule (mimochodem ve snímku si střihnul roli robota) zkoumal technologické podmínky života na základně a herci zkoušeli možné situace v pražském divadle Archa. Všichni věděli, jakou postavu hrají, kde jejich příběh začíná a končí. Divadelníci museli být dobře připraveni na neobvyklé natáčení a vědec Ondřej měl na starosti odborné věci z osidlování vesmíru.

V poněkud punkové vesmírné misi se objeví Jiří Havelka, Petra Nesvačilová, Halka Třešňáková, Tomáš Jeřábek, spoluautorka scénáře Tereza Nvotová nebo vědec Ondřej Doule.

Na festivalu v Karlových Varech bude Mars k vidění ještě 7. července večer, do široké distribuce půjde 18. října 2018.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.94