Menu

Rašín: Dvoudílný seriál ČT o muži, který chápal politiku jako službu vlasti

Rašín: Dvoudílný seriál ČT o muži, který chápal politiku jako službu vlasti

Za službu vlasti se neplatí, pronesl v prosinci 1922 ve své poslední veřejné řeči na sjezdu Mladé generace Československé Národní demokracie první ministr financí, právník a národohospodář Alois Rašín. O měsíc později podlehl následkům atentátu, postřelil ho levicový radikál. V neděli 14. října uvede Česká televize první díl seriálu Rašín, který se bude věnovat velké osobnosti, která spolu s dalšími muži 28.října stála za zrodem Československé republiky.

Jak jinak uctít stoleté výročí vzniku společného státu Čechů a Slováků než dvoudílným snímkem, který na pozadí přelomových událostí vypráví příběh muže, podílející se ho se na vývoji politických událostí ke konci první světové války. Na poválečné uspořádání Evropy měl zásadní vliv rozpad habsburské říše, utváření nového Československého státu bylo dlouhým procesem, než získal své finální obrysy. Tento proces se odehrával jak ještě za války, tak i dlouho po jejím skončení, kdy se odehrávala složitá jednání o evropském uspořádání.

Roli Rašína se ujal vynikající Ondřej Vetchý (foto: Česká Televize)

Již během války se zformovala skupina odbojářů, která se příznačně nazývala Mafie. Tato organizace domácího odboje měla podporovat zahraniční akce Tomáše Masaryka, a to zejména konspirační a zpravodajskou činností, do níž bylo zapojeno přes dvě stovky osob. Její předsednictvo tvořili Edvard Beneš, Karel Kramář, Alois Rašín, Josef Scheiner a Přemysl Šámal.

Miroslav Donutil jako Karel Kramář (foto: Česká Televize)

V nové vládě se Alois Rašín ujal postu ministra financí, připadl mu tak náročný úkol vyřešit národní finance, které v té době byly doslova v rozkladu. Ohromné válečné výdaje totiž způsobily vysokou inflaci. Pro Rašína bylo zásadní provést co nejrychlejší odluku od rakouské měny, uvést v chod měnovou reformu a stabilizovat zbrusu novou československou měnu. Život úspěšného politika a právníka byl ukončen bohužel předčasně, 5.ledna 1923 byl postřelen nedaleko svého bydliště v Žitné ulici v Praze komunistou Josefem Šoupalem. Na následky atentátu Alois Rašín zemřel o měsíc později v Podolském sanatoriu.

Ženu Aloise Rašína hrála Zuzana Stivínová (foto: Česká Televize)

V hlavní roli snímku Rašín se blýskne vynikající Ondřej Vetchý, v roli jeho manželky Zuzana Stivínová. Předsedu vlády Karla Kramáře ztvárnil Miroslav Donutil. V dalších rolích se objeví Tomáš Töpfer, Lenka Vlasáková či Viktor Preiss. Ondřej Vetchý osobnost Aloise Rašína velice obdivuje: „Sebevědomí, pracovitost, osobní odpovědnost – to jsou všechny hodnoty, které reprezentují sebevědomého občana v sebevědomém státu. Tak to představoval Alois Rašín. Jeho motto bylo- Když se pracuje pro vlast, tak se pracuje zadarmo. To se nedá kvantifikovat penězi. Za toto ho obdivuji, a to nám v dnešní době a zejména v politickém životě nesmírně chybí.

Tomáši Töpferovi historické uniformy prostě sluší (foto: Česká Televize)

Lidé takto uvažující, kteří chápou politiku jako absolutní službu svoji zemi, nehledí na vlastní osobní prospěch a jsou schopni se absolutně obětovat za svou vlast. Byl unikátní hospodář, který věděl, že nikdy nemůže utratit víc, než kolik vydělá, který dělal vše proto, aby Československo bylo prosperující, úspěšnou a sebevědomou zemí, která bude ekonomicky expandovat ven a nebude jen montážní linkou.“

Ondřej Vetchý (foto: Česká Televize)

Autorem scénáře a režisérem dvoudílného seriálu České televize je Jiří Svoboda, produkce se ujal Jan Maxa. Premiéru prvního dílu snímku Rašín si český divák užije již tuto neděli 14. října ve 20.15 na ČT1.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.53