Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Záhadu vánočního světla poodhalí dvě malé holčičky Mimi a Líza

Záhadu vánočního světla poodhalí dvě malé holčičky Mimi a Líza

Nové pásmo animovaných filmů pro nejmenší děti přijde do kina letos o Vánocích. Hlasy jeho hrdinům propůjčili Dagmar Pecková, Natálie Grossová, Karolína Křišťálová, Viktor Preiss, Arnošt Goldflam, David Prachař a Linda Rybová, písničky nazpívala Markéta Irglová.

Až 6. prosince vstoupí do českých kin animované pásmo pro děti Mimi & Líza: Záhada vánočního světla, může každý z nás přemýšlet o tom, jestli ještě umí vnímat svět všemi smysly. Protože dvě malé holčičky, hlavní hrdinky sedmi příběhů, se to od sebe učí. Mimi je nevidomá, ale tenhle fakt nebere jako újmu. A díky tomu se od Mimi mnoho nového naučí i její kamarádka Líza. Protože svět se dá vidět i rukama i ušima, jen to zkusit. Mezi Mimi a Lízou vlastně nejsou žádné velké rozdíly, jenom ten, že jedna má oči stále zavřené a druhá je má zase otevřené dokořán. Ale obě se umí dívat a společně vidět.

foto: CinemArt

„I proto jsme se spojili s Nadačním fondem Českého rozhlasu Světluška a část výtěžku ze vstupného půjde na jeho podporu. Pro nás jsou příběhy Mimi a Lízy lidsky krásnou možností, jak ukázat dětem a možná i jejich rodičům, jak přijímat nevidomé za rovnocenné vrstevníky, jak se od nich učit i jak jim přirozeně pomáhat tam, kde to potřebují“ říká ředitelka nadačního fondu Gabriela Drastichová.

foto: CinemArt

„Světluška pro mne byla jasná volba. Nechtěli jsme uvést jen tyhle výjimečné a originální animáky do kin, chtěli jsme, aby měly i další přesah a zároveň pomáhaly tam, kde to bude zcela přirozené spojení,“ říká o spolupráci český koproducent filmu ze společnosti MAUR film Martin Vandas. „Potěšilo mne, jak vstřícní byli všichni čeští herci, kteří se na namluvení rolí ve filmu podíleli, a ještě víc mne dojalo, když film při namlouvání uviděli a spontánně své honoráře někteří z nich darovali na Světlušku. Pro Dagmar Peckovou to byla vůbec první životní dabingová zkušenost, a i když ji na začátku přijímala s obavami, zhostila se jí s noblesou i energií sobě vlastní, jako by byla zkušený dabér. Snad jen časná hodina nahrávání ji trochu potrápila, když měla v roli operní divy Amélie Zpěvavé ztratit hlas a v jednu chvíli to při zpívání skoro zahrozilo….“.

foto: CinemArt

Trochu překvapivě to v českém animovaném filmu bude také filmový návrat pro Markétu Irglovou. Markéta Irglová je sice držitelkou Oscara za filmovou hudbu k filmu Once (spolu s Glenem Hansardem), ale po jejím přesunu na Island je to přeci jen netradiční role. „Byl jsem hrozně rád, když Markéta moji nabídku přijala. A i když nebylo vzhledem k nedávnému porodu Markéty možné s ní natáčet přímo se symfonickým orchestrem RTVS v Bratislavě, vyřešit její zpěv na dálku na Islandu už byla jen maličkost“, dodává Martin Vandas. Vánoční hudbu i chytlavé písničky k filmu má na svědomí slovenská skladatelka

foto: CinemArt

Lucia Chuťková. A jak moc jsou její písničky v podání Markéty Irglové působivé, bude možné posoudit možná už před premiérou, až bude pro distribuci uvolněn i animovaný klip.

Natálie Grossová a Karolína Křišťálová, které dabují obě hlavní role Mimi a Lízy, se svých rolí zhostily naprosto bez ostychu před dalšími hereckými bardy - ať to byl Viktor Preiss, Arnošt Goldflam nebo David Prachař a Linda Rybová. Obě děvčata mají s dabingem již své zkušenosti a role obou nerozlučných kamarádek jim opravdu sedly jako přišité.

Viktor Preiss (zdroj: Cinemart)

Celé pásmo má původ vzniku na Slovensku, kde jej uvedla k životu režisérka a producentka Katarína Kerekesová se společností Fool Moon, která vznik celého příběhu iniciovala a ke spolupráci na příběhu o vánočním světle oslovila jako koproducenta právě MAUR film, který se animované tvorbě v České republice dlouhodobě a systematicky věnuje.

Dagmar Pecková (foto: Cinemart)

Film vstupuje do distribuce skoro současně nejen v českých a slovenských kinech (premiéra v ČR je plánována na 6. prosince 2018), ale ještě o pár týdnu dřív osloví i francouzské děti, ve Francii tomu tak bude dokonce již podruhé, první pásmo zde bylo promítáno již v roce 2016.

Natálie Grossová, Karolína Křišťálová (foto: Cinemart)

„Snažíme se navázat na tradici dětských animovaných pásem, které byly v minulosti běžnou součástí nabídky kin, a po kterých v poslední době roste poptávka,“ uvedl Petr Slavík za distribuční společnost CinemArt, která Mimi & Lízu do českých kin uvede. „A výhodou pásma o Mimi a Líze je, že jde nejen o moderní výtvarno s krásnou animací, ale že celé pásmo vychází z jejich příběhů a vrcholí silným a poetickým vánočním příběhem“ dodal.

David Prachař a Linda Rybová (foto: Cinemart)

Film vznikl s podporou českého a slovenského Fondu kinematografie, jeho koproducentem na Slovensku je RTVS a o jeho světovou distribuci se stará francouzská společnost Planet Nemo, která už teď hlásí zájemce nejen z Itálie (RAI), ale i z dalších evropských zemí.

A v neposlední řadě je třeba připomenout, že spolu s filmem vyjde v Čechách i knížka, která vychází z vánočního příběhu a která je v tuto chvíli již třetím knižním příběhem obou děvčat. V Čechách ji vydává společnost Slovart.

Do českých kin vstoupí animované dobrodružství pro děti 6. prosince 2018

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.89