Menu

Vila jako filmová postava: Ševčík dotočil Skleněný pokoj

Vila jako filmová postava: Ševčík dotočil Skleněný pokoj

Nový film Julia Ševčíka mapuje dějiny Československa 20. století na pozadí příběhu funkcionalistického šperku vily Tugendhat a jejích obyvatel. Skleněný pokoj nedávno vstoupil do poslední etapy postprodukce, jeho premiéra je naplánovaná na jaro 2019.

„Inspirací nám byly klasické filmy jako Anglický pacient i konceptuální milostné příběhy jako Stvořeni pro lásku. Skleněný pokoj je drobnokresba milostného příběhu na pozadí dějin,“ dodává režisér.

V hlavních rolích se objeví řada zahraničních i domácích hvězd jako Carice van Houten z Her o trůny, Hanna Alström známá ze série Kingsman, nebo Claes Bang. Mezi českými herci se blýskne Karel Roden, Martin Hofman, Karel Dobrý, Zuzana Fialová nebo Vladimír Polívka.

Roli architekta vily si zahrál Karel Roden (foto: Bioscop)

Hlavními hrdinkami filmu jsou Liesel Landauer a její přítelkyně Hana. Dvě ženy, které spojil celoživotní vztah a jeden mimořádný dům. „Vše, co osudově poznamenává Hanu a Liesel, se nějakým způsobem vztahuje k vile – Skleněnému pokoji, který je ve filmovém fiktivním příběhu dílem vizionářského architekta Von Abta,“ říká producent Rudolf Biermann. „Slovo room však má v angličtině nejen význam pokoj, ale také prostor, a tento překlad dává nové souvislosti. Pokud je náš život v průhledném, skleněném prostoru, vymykáme se zavedeným pravidlům a zvyklostem,“ dodává producent.

Carice van Houten a Hanna Alström (foto: Bioscop)

„Skleněný pokoj je o lidech, kteří vybočili z řady, a právě to, že je na člověka vidět, vyžaduje velkou odvahu,“ řekl při natáčení představitel Von Abta Karel Roden.

Carice van Houten, Hanna Alström, Claes Bang a Karel Roden (foto: Bioscop)

„Když jsem si poprvé přečetla scénář, nadchlo mne, že vila je vlastně hlavní postavou celého příběhu,“ říká herečka Carice van Houten. „Skleněný pokoj je jakousi metaforou transparentnosti. A to jak v příbězích, které se v něm v průběhu let odehrály, tak v emocích, které je provázely. Ve vile se nic neukryje. Líbilo se mi, že Hana je velmi moderní žena, což mi bylo velice blízké, " dodává ke své postavě.

Natáčelo se přímo ve vile Tugendhat (foto: Bioscop)

Snímek byl natočen podle románu britského spisovatele Simona Mawera, pro nějž byla inspirací známá brněnská vila Tugendhat, zejména její skleněný pokoj s onyxovou stěnou. Tu pro novomanžele Tugendhatovi navrhl v roce 1928 německý architekt Mies van der Rohe. V knize i filmu se vila jmenuje Landauer, ale jinak se dobové reálie příliš neliší. Odpovídá architektura první poloviny 20. století, brněnské reálie i historie vily. Román se stal světovým bestsellerem, byl přeložen do desítek jazyků a byl nominován na prestižní literární ocenění The Man Booker Prize.

Realizace celého filmového projektu trvala od prvotního nápadu téměř deset let. Snímek se natáčel v Brně, přímo ve slavné vile Tugendhat, která byla v roce 2001 zapsána na seznam UNESCO.

Premiéra snímku je naplánovaná na jaro 2019.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.73