Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Po stopách Otíka v Křečovicích, vesničce střediskové

Po stopách Otíka v Křečovicích, vesničce střediskové

Úsměvná komedie Vesničko má střediskováJiřího Menzela se natáčela z převážné většiny v Křečovicích. Prohlédněte si současné fotografie vesnice a srovnejte je s filmovými scenériemi.

Křečovice se nachází zhruba napůl cesty mezi Neveklovem a městečkem Sedlčany, asi 50 kilometrů jižně od Prahy. Vesničku proslavili především dva významní umělci a mistři svého oboru: skladatel Josef Suk, který se zde narodil, a režisér Jiří Menzel. Ten do líbezných Křečovic zasadil svou hořkosladkou komedii Vesničko má středisková.

Tip: Křečovice v naší interaktivní mapě

V Křečovicích se na svých cestách zastavil Steev, který přivezl spoustu zajímavých a přesných fotografií. Jakoby se zde čas zastavil a většinu míst lze najít v podobě, jak je známe z obrazovek televizorů. Obec naštěstí netrpí takovými nájezdy turistů, jako slavnější Hoštice. Zde si můžete skutečně v klidu odpočinout a zavzpomínat na nejzajímavější scény filmu. Snad nejhlouběji se divákům vryla do paměti Otíkova chalupa na návsi. Ta, v takřka nezměněné podobě, stojí na místě dodnes:

Neméně důležitým místem je brána do místního JZD, kudy chodili oba hlavní aktéři: pan Pávek s Otíkem. Dnes brána postrádá nadpis s výraznou rudou hvězdou, jak jsme jej mohli spatřit ve filmu.

V téže obci se nachází i kostelík s okolním hřbitovem, kde si kameník nedá od práce pokoj. Kostelík se ve filmu objeví několikrát a od dob natáčení se takřka nezměnil. Podle posledních informací bychom se dnes ale již kvůli rekonstrukci neposadili na posezení pod zídku hřbitova, na dvůr Pávků.

Svůj zvláštní půvab má i místo, odkud Jana chodí do Otíkovy chalupy za Kašparem, za více než dvacet let od natáčení se přístavek takřka nezměnil. A kupodivu stále stojí!

Film se ale odehrává i na jiných místech, než v Křečovicích. V Panském rybníce, kousek od nedalekého Neveklova, se potápěl Turek. Jeho žena Jana mu trpělivě počítala, jak dlouho vydrží pod hladinou.

Na fotografii si povšimněte zakrouceného stromu, ten zde stojí dodnes. Zato dvojice stromů, vedle kterých sedí Jana, byly pokáceny.

Zajímavá místa natáčení v blízkém okolí

Pokud vyrazíte do Křečovic, můžete navštívit i další zajímavá místa v blízkém okolí. V Panském rybníce, nedaleko Neveklova, se koupal Turek. Z jeho hráze shlédnete na menší rybník Valcha, který proslavil seriál Návštěvníci. Podrobnosti včetně fotografií najdete buď přímo u seriálu, místům natáčení jsme věnovali i samostatný článek: Vydejte se s námi po stopách seriálu Návštěvníci.

V Chlumu u Sedlčan se nachází kostel, který si zahrál v seriálu 30. případů majora Zemana, konkrétně v díle Křížová cesta. V nedalekých Sedlčanech najdete Červený Hrádek. Ten se objevil ve filmu Trhák.

Filmovou atmosféru má i obec Vysoký Újezd, kde před kostelem stáli světští ve Vávrově filmu Romance pro křídlovku.

 Romance pro křídlovku

Filmový záběr

Romance pro křídlovku

Skutečnost - fotografie (1)

Romance pro křídlovku

Detail filmu

Před kostelem - Romance pro křídlovku

Komentáře

Miloš

Křečovice, konkrétně například vjezd do JZD s bránou s rudou hvězdou a nápisem JZD Neveklov, se objevují i ve filmu Není sirotek jako sirotek (1986).

2013-02-23 16:18:05

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.12