Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Video

Děj filmu či seriálu

trempík

Vrátili se domů, do Československa, a věřili, že přijde tolik vytoužený mír. Historie ale rozhodla jinak. Přes dva a půl tisíce pilotů sloužilo v uniformách britského královského letectva. Pro Brity hrdinové, kteří spolurozhodli o výsledku války, u nás po válce souzeni za velezradu...

Balada o pilotovi se odehrává na sklonku léta 1945 a na počátku roku 1946, tedy v době plné euforie z nově nabytého míru, kdy se válkou zborcená síť mezilidských vztahů začala znovu utvářet. Zprvu se mělo za to, že vládu přebírá prvorepubliková demokracie, ale osud Československé republiky byl jiný. Komunistické síly se pomalu, ale jistě infiltrovaly do všech společenských oblastí. Jejich obětí se stal i příslušník RAF, kapitán Emil Malík (David Švehlík), který se se svými kolegy vrátil domů, k rodině do Prahy. Reálným předobrazem kapitána Malíka byl Karel Balík, tchán autora námětu a scenáristy Jiřího Stránského. Před válkou byl Emil Malík slavným pilotem. Na začátku války odešel ze země přes Polsko v domnění, že bude moci bojovat proti Hitlerovi, ale Sověti jej zavřeli do gulagu. Odtamtud vysvobodil československé zajatce generál Píka, jenže Stalin cizí letce na svém území nestrpěl, a tak se piloti dostali lodí kolem světa až do Anglie. Tam Malík spolupracoval s vojenskými spojeneckými špičkami, vezl Beneše do Moskvy za Stalinem k podpisu spojenecké smlouvy, létal s Churchillem i s holandskou královnou Vilemínou.

Ústřední linkou Malíkova příběhu je i jeho vztah s manželkou Karlou (Lucie Žáčková), na němž se podepsalo šest válečných let. Jako manželka zahraničního vojáka zažila tři roky v koncentračním táboře ve Svatobořicích a o jejich děti Lidku (Antonie Formanová) a Pavlíka (Sebastian Pöthe) se musela postarat její sestra, Jarmila Kopečková (Petra Špalková), se svým mužem Bédou (Vladimír Javorský). Balada o pilotovi zaznamenává nejen dramatické akce Malíka a jeho kolegů z RAF, ale i nátlakové akce sovětské NKVD, Lidového komisariátu pro vnitřní záležitosti, který se snažil získat jeho spolupráci za každou cenu. (Česká televize)

13.9.2023Jarina 64 vložil reálnou fotografii k místu natáčení Lidka na kole z filmu Balada o pilotovi.
13.9.2023Jarina 64 vložil reálnou fotografii k místu natáčení Vchod lazaretu z filmu Balada o pilotovi.
5.7.2023trempík nalezl lokaci místa natáčení U kulečníkového stolu z filmu Balada o pilotovi.
5.7.2023trempík nalezl lokaci místa natáčení Salónek z filmu Balada o pilotovi.
5.7.2023trempík nalezl lokaci místa natáčení Ožralý František Altholzer z filmu Balada o pilotovi.
5.7.2023trempík nalezl lokaci místa natáčení Sešlost letců RAF z filmu Balada o pilotovi.
5.7.2023trempík nalezl lokaci místa natáčení Malíkův příchod na sešlost z filmu Balada o pilotovi.
2.7.2023ales_j vložil reálnou fotografii k místu natáčení Schodiště z filmu Balada o pilotovi.
2.7.2023ales_j vložil reálnou fotografii k místu natáčení Hlavní správa obranného zpravodajství z filmu Balada o pilotovi.
2.7.2023ales_j vložil reálnou fotografii k místu natáčení Hlavní správa obranného zpravodajství II z filmu Balada o pilotovi.
30.4.2022vapno vložil reálnou fotografii k místu natáčení Na jezu z filmu Balada o pilotovi.
12.7.2020jised vložil reálnou fotografii k místu natáčení Cesta domů z filmu Balada o pilotovi.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.95