Menu

Informace o herci či režisérovi

Jan Přeučil

Pardubický rodák Jan Přeučil (*1937) je známý především jako filmový a divadelní herec, dabér a rozhlasový moderátor. V současné době se kromě svého angažmá v divadlech Ypsilon a Metro věnuje i výuce na pražské divadelní fakultě.

Dětství

Narodil se 17. února 1937 v Pardubicích, o rok a půl později se se svou rodinou odstěhoval do Prahy. Tam přišel do prvního kontaktu s filmem, protože jeho strýc vlastnil kino Bruska, kam malého Jana brával na grotesku. Podle svých slov byl pohyblivým obrazem zcela učarován.

Obecnou školu ukončil roku 1948, po přestupu na měštanku přišel do užšího kontaktu s herectvím, když k nim do školy docházel herec Karel Höger na besedy a povídal zážitky z natáčení a hereckého života. V této době začal Jan pravidelně navštěvovat divadlo a poprvé uvažovat o studiu na divadelní fakultě.

Padesátá léta

Vše ale zhatil nástup padesátých let. Když bylo Janovi třináct, odsoudili jeho otce na doživotí v procesu s Miladou Horákovou. Z toho důvodu bylo mladému Přeučilovi zakázáno nastoupit na studia a dostal místo pracovních záloh ČKD Stalingrad Praha, obor dřevomodelář. Štěstím v neštěstí byl pro Jana závodní divadelní kroužek, v rámci kterého se připravoval na zkoušky na DAMU. Maturitu absolvoval na gymnáziu pro pracující, kam měli přístup všichni bez ohledu na kádrový profil.

V roce 1955 absolvoval na gymnáziu a byl úspěšně přijat na pražskou DAMU. Po zjištění, že je synem politického vězně, byl dodatečně odmítnut a musel se vrátit zpět do továrny. O rok později se o přijetí ucházel znovu, tentokrát díky přímluvě Radovana Lukavského a uvolnění společenských poměrů úspěšně.

Herecká dráha

Po absolvenci v roce 1960 nastoupil do činoherního souboru Divadla Na zábradlí, kde strávil třicet tři let. Prvním velkým hereckým úspěchem byla inscenace Král Ubu, se kterou ansábl prorazil i za železnou oponu. Po sérii dalších úspěšných představení získal roku 1982 funkci šéfa činohry Divadla Na Zábradlí, kterou vykonával pět let.

Přeučilovým hereckým debutem byl film Smrt v sedle, následovalo nepřeberné množství dalších rolí. Za zmínku stojí například seriál Arabela, snímek Václava Vorlíčka Což takhle dát si špenát, televizní série Vlak dětství a naděje, a další.

Zdroj: www.janpreucil.cz

Upozornění

Tato mapa slouží pouze k náhledu. Pro podrobnější mapu se prosím zaregistrujte a následně přihlaste.

Všechny záběry mají fotografii
Některé ze záběrů nejsou zatím vyfoceny
Toto filmové místo čeká na vyfocení
Reprezentují shluky míst

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Lamia83

Hodnocení: 26459

Mé filmy a seriály (146)

Moje místa (2347)

Mé nálezy (1762)

Vyfotil jsem (40)

Nejaktivnější uživatelé

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.35