Menu

Děj filmu či seriálu

caukys

Televizní studio Ostrava natočilo v září a v říjnu 2009 hořkou komedii o tom, jak těžké bývá odpustit rodičům jejich přehnanou starostlivost, výčitky, rozčarování z nenaplněných očekávání. Příčinou bývá prázdnota v jejich vlastním životě (po odchodu dětí z domu, případně při nenaplněnosti vlastního manželství nebo rozvodu) a na druhé straně úporná snaha udržet alespoň zdání dobrých rodinných vztahů. Láskyplný teror, jehož se obě strany vzájemně dopouštějí, způsobuje, že staré problémy vyplouvají napovrch i v okamžicích, kdy všichni touží po klidu a smíření. Podstatné jsou tři stěžejní okamžiky – tři rodinné sešlosti (narozeniny otce, pohřeb otce, pohřeb matky), během nichž se vztahy vyhrotí, obnaží a posléze uvolní, osvobodí. Autorka scénáře Alexandra Berková nám už nikdy neřekne, nakolik se v tomto příběhu potkávala se svým vlastním osudem. Zůstává ale její neobyčejný pozorovací talent a jazyk, který charakterizuje samotné postavy a vychází vstříc gradaci děje v brilantních dialozích. Hlavní hrdinka Iva bydlí sama, bez muže a bez dcery, která je v zahraničí. Její dva sourozenci Maruška a Olin žijí ve velké vile s rodiči. Otec je starý, nemocný, na svoji bývalou kariéru klavíristy dnes už jen vzpomíná. Matka balancuje často na hraně mezi láskou k manželovi a vztahem k dětem. Faleš, manipulace, teatrálnost a jiné, jsou její dominantní rysy. V průběhu děje ovšem budeme mít příležitost nahlédnout hlouběji a některé její projevy začneme vnímat s větším porozuměním. Možná nám nejen hlava rodiny a jeho manželka, ale i jejich děti a další aktéři, budou postupně připadat jako sešlost divných a svým způsobem především smutných postav. Jenže úsměv, který některé jejich situace vyvolají, leckomu z nás něco připomene… (oficiální text distributora)

Místa natáčení:
Převážná část filmu se natáčela v Hradci Králové. Dále se natáčelo na Centrálním hřbitově v Pardubicích a v areálu nemocnice. Vila rodičů se nachází v Hýskově. Zde byl také natáčen film Saturnin a Všichni moji blízcí.

26.9.2012symeon nalezl lokaci místa natáčení Alej z filmu Nespavost.
22.4.2012sirsi nalezl lokaci místa natáčení Na ulici z filmu Nespavost.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1