Menu

Marie Terezie

Marie Terezie Heureka Marie Terezie
Marie Terezie

Detail filmu

Video

Děj filmu či seriálu

trempík

Pětidílný projekt je strhující historickou epopejí mapující životní osudy panovnice Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger, Stephanie Reinsperger a Ursula Strauss), jedné z nejvýznamnějších postav novodobé Evropy, která po více než 40 let úspěšně vládla říši, rozkládající se na území dnešních 12 evropských států. V uplynulém roce si Evropa připomněla 300. výročí jejího narození.

Minisérie se odvíjí od dvou zásadních okamžiků v životě mladé panovnice – jedním je příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek), druhým je nástup na trůn a získání uherské koruny. Film přibližuje nejen vztahy uvnitř habsburské rodiny, s matkou Alžbětou Kristýnou Brunšvicko-Wolfenbüttelskou (Zuzana Stivínová), sestrou Marií Annou (Anna Posch) a otcem Karlem VI. (Fritz Karl), ale i s významnými dvořany habsburského dvora, jako například Evženem Savojským (Karl Markovics), Filipem Josefem Kinským (Alexander Bárta), Bedřichem Harrachem (Jiří Dvořák) nebo Václavem Antonínem Kounicem (Stanislav Majer).

V prvním dílu se, mimo jiné, můžeme těšit na šok, který konzervativnímu dvoru mladá Marie způsobila svým rozhodnutím provdat se z lásky. Tehdy nejspíše netušila potíže, které nastanou poté, co se Marie bude muset stát následnicí trůnu. Druhý díl filmu začíná převzetím trůnu a pokračuje vypuknutím válek o rakouské dědictví, které Marii donutily spojit se s významným uherským rodem Esterházy (Bálint Adorjáni, Ervin Nagy), kdy pro záchranu říše musela málem obětovat své manželství s milovaným Františkem.

Film je zároveň monumentální obrazovou podívanou z naší historie, jakými jsou například korunovace Karla VI. českým králem na Pražském hradě, svatba s Františkem Štěpánem v augustiniánském kostele ve Vídni nebo korunovace Marie Terezie uherskou královnou v Dómu Sv. Martina v dnešní Bratislavě, ale i plesy a hostiny u císařského dvora nebo dámský jezdecký karusel v Hofburgu, plavba panovnice po Dunaji či žehnání rakousko-uherským armádám.

V prvních dvou dílech minisérie Marie Terezie získala panovnice lásku svého života, manžela Františka Štěpána, i habsburskou říši se všemi jejími problémy a nepřáteli. Naučila se, jak k získání svých cílů využívat politiku a diplomacii. Pochopila, že vítězit ve válce nelze pouze silou a odhodláním, ale je nutno také stavět na pragmatických aliancích, jaké dříve sama vyčítala Evženovi Savojskému. Marie poznala první zkušenosti rodičovské, včetně těch tragických, a zjistila, že soužití manželské zdaleka není jen o radostech. Druhá řada minisérie navazuje dvěma novými díly, v nichž se Marie Terezie naučí, jak zacházet s nabytou mocí a zároveň velmi bolestivě pocítí dopady svého postavení na svůj osobní život. Podaří se jí sice zažehnat katastrofu hrozící ze severu od Fridricha, ale vyskytne se nová hrozba v podobě Francouzů a Bavorů, kteří obsadí Prahu a dostanou se až k Linci. Do Vídně se vrací Františkova matka, která se k Marii chová velmi přátelsky a s porozuměním, ale její skutečné úmysly jsou úplně jiné. Chce získat svého syna Františka zpět na svou stranu, i kdyby to mělo znamenat oslabení či porážku Habsburků. K Mariině znepokojení se zároveň ve Vídni rozmáhá hazard a František se čím dál více věnuje nejen jiným ženám, ale také jakémusi, z Mariina pohledu pochybnému, podnikání. Slíbená pomoc z Uher nepřichází, a tak se zoufalá Marie, přes protesty svých nejbližších, spolehne na pomoc barona Trencka (Philipp Hochmair), osoby dosti pochybné existence. Teprve, když se dozví, jak si Trenck opravdu počíná a jak se chová vůči lidem, za jejichž matku se Marie stále považuje, je panovnice nucena uznat svou chybu a zaplatit za ni cenu v podobě vzrůstajícího osamění.

Pátý díl série o věhlasné panovnici je situován do let 1760 až 1780. Marie Terezie nechápe, proč se její manžel, František Štěpán, neustále zabývá finančními problémy monarchie, když její prioritou je zajistit trvalý mír a prosperitu monarchie prostřednictvím sňatkové diplomacie. Oběma rodičům přitom dlouho uniká, jak složitým dospíváním prochází jejich prvorozený syn Josef (Aaron Friesz), který se má stát následníkem habsburského trůnu. Kromě přiblížení života Marie Terezie a doby jejího panování nám série dává možnost stát se svědky trnité cesty Josefa II. od privilegovaného a zároveň svými rodiči opomíjeného dítěte přes obtížná léta spoluvlády s matkou, až po závěrečné smíření s odkazem otce i matky. Jeho první manželství s půvabnou Isabelou Parmskou (Jana Kvantiková) skončí tragickým zklamáním. V době epidemie neštovic, při níž umírají i Josefovi sourozenci, musí císařovna se slzami v očích v sobě potlačit zoufalost matky a dokončit svůj záměr sjednocení evropských zemí. Přinutí Josefa k dalšímu sňatku, tentokrát s Marií Josefou Bavorskou (Tereza Marečková), která se půvabu Isabely nevyrovná. Ve vyhrocené situaci se Josef ostře vymezuje proti otci, jehož vnímá jako prostopášníka. Teprve po smrti Františka Štěpána a následném konfliktu s matkou si Josef uvědomí, jakou roli jeho otec skutečně v chodu říše hrál, a až po smrti matky pochopí, jak významný je pro budoucnost monarchie odkaz obou rodičů – a co naopak může udělat jenom on.

17.3.2023Ladislav2 vložil reálnou fotografii k místu natáčení Sídlo Mademoiselle de Chartres z epizody 3. část seriálu Marie Terezie.
14.12.2022vv vložil reálnou fotografii k místu natáčení Soud s baronem Trenckem z epizody 4. část seriálu Marie Terezie.
13.12.2022vv vložil reálnou fotografii k místu natáčení Jednací síň z epizody 4. část seriálu Marie Terezie.
7.8.2022kulturak vložila reálnou fotografii k místu natáčení Soud s baronem Trenckem z epizody 4. část seriálu Marie Terezie.
7.8.2020Dadanek vložila reálnou fotografii k místu natáčení Arkády v Olomouci z epizody 4. část seriálu Marie Terezie.
7.8.2020Dadanek vložila reálnou fotografii k místu natáčení Vojenský trénink z epizody 4. část seriálu Marie Terezie.
7.8.2020Dadanek vložila reálnou fotografii k místu natáčení Před pokojem v Olomouci z epizody 4. část seriálu Marie Terezie.
7.8.2020Dadanek vložila reálnou fotografii k místu natáčení Nádvoří v Olomouci z epizody 4. část seriálu Marie Terezie.
25.7.2020Dadanek nalezla lokaci místa natáčení Kočár projíždí alejí z epizody 1. část seriálu Marie Terezie.
25.7.2020Dadanek vložila reálnou fotografii k místu natáčení Kočár projíždí alejí z epizody 1. část seriálu Marie Terezie.
25.7.2020Dadanek vložila reálnou fotografii k místu natáčení Kašna s Neptunem z epizody 1. část seriálu Marie Terezie.
25.7.2020Dadanek vložila reálnou fotografii k místu natáčení Florencie z epizody 1. část seriálu Marie Terezie.
21.7.2020EditaVa vložila reálnou fotografii k místu natáčení Dohoda s Fritzovou z epizody 2. část seriálu Marie Terezie.
14.6.2020ales_j vložil reálnou fotografii k místu natáčení Císařský dům ve Vídni z epizody 3. část seriálu Marie Terezie.
14.6.2020ales_j vložil reálnou fotografii k místu natáčení Komtesa Sofie mává z epizody 3. část seriálu Marie Terezie.
11.6.2020ales_j vložil reálnou fotografii k místu natáčení Prchající šlechta z epizody 2. část seriálu Marie Terezie.
27.1.2020Venyka vložila reálnou fotografii k místu natáčení V pevnosti z epizody 4. část seriálu Marie Terezie.
6.1.2020Nielk vložil reálnou fotografii k místu natáčení Prešpurský hrad z epizody 3. část seriálu Marie Terezie.
6.1.2020Nielk vložil reálnou fotografii k místu natáčení Příjezd do Prešpurku z epizody 3. část seriálu Marie Terezie.
11.1.2018Kiki vložila místo natáčení Cesta z Uher k epizodě 2. část seriálu Marie Terezie.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.02