Menu

Video

Děj filmu či seriálu

PC

Na Pražském hradě dochází 23. května 1618 k podivné události: představitelé českých protestantských stavů vyhodí z oken dva nejvyšší představitele králova úřadu. Incident, který vejde do dějin jako „pražská defenestrace“, odstartuje třicetiletou válku – nejstrašnější konflikt, jaký Evropa do té doby zažila. Česká televize v koprodukci s rakouskou ORF a francouzsko-německou společností ARTE natočila televizní film, který je věnován čtyřstému výročí této události. Náročné natáčení probíhalo v řadě historických objektů, např. na Pražském hradě,na zámcích Kratochvíle, Telč, na hradě Švihov a dalších atraktivních místech. V režii Zdeňka Jiráského ve filmu uvidíme celou plejádu skvěle ztvárněných historických postav, především vůdce povstání pražských stavů Jindřicha Matyáše Thurna (K. Dobrý), dále oba panovníky té doby, kteří se vystřídali na českém trůnu – Ferdinanda II. Habsburského (O. Malý) nebo Fridricha Falckého (Š. Kozub). Tito tři muži, stojící na počátku našeho příběhu, věří ve stejného Boha. Komu z nich ale bude Bůh nejvíce nakloněn?(Česká televize)

trempík

Tři lidé vyhození z oken Pražského hradu - Jaroslav Bořita z Martinic (Pavel Tesař), Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka (Adrian Jastraban) a písař Filip Fabricius (Marek Pospíchal). Tak začal nejkrvavější konflikt, jaký Evropa do té doby zažila. Premiéra velkého výpravného filmu, uváděného k 400. výročí pražské defenestrace, kterou započala třicetiletá válka.

Hlavními postavami snímku jsou český šlechtic a vůdce stavovského vojska a evangelické strany sporu Jindřich Matyáš Thurn (Karel Dobrý) a „zimní král“ dosazený na český trůn protestantskými stavy, Fridrich Falcký (Štěpán Kozub). Ti budou stát proti Ferdinandu II. Habsburskému (Ondřej Malý), římskému císaři, původně českému králi sesazenému rebely.

„Postava Jindřicha Thurna mě baví svým bohatstvím, mocí a pohnutým životem. Jako první jsme točili scénu, kdy Thurn přesvědčuje krále Fridricha Falckého, aby šel mezi vojáky a tím je morálně podpořil. Je to také moment, kdy si uvědomí, že podporoval slabého člověka a že to bude mít vliv na jeho další osud,“ říká představitel jedné z hlavních rolí Karel Dobrý. Režisér Zdeněk Jiráský jej doplňuje: „Kromě natáčení obrazů s Fridrichem Falckým a jeho ženou Alžbětou Stuartovnou (Eva Josefíková) paralelně vrcholí přípravy expoziční scény defenestrace. Práce na tomto filmu mě oslovila možností spolupráce s výraznými herci, tématem divoké doby a potenciálem výtvarného zpracování atraktivní historické etapy. Diváci se mohou těšit na krásné renesanční interiéry, skvělé kostýmy a několik válečných scén včetně bitvy na Bílé hoře.“

Natáčení odstartovalo na zámku Kratochvíle. „Tento prostor jsme vybrali proto, že architektonicky odpovídá době a je zároveň dostatečně reprezentativní pro královský dvůr. Točíme zde interiéry Pražského hradu a také Heidelberg, sídlo Fridricha Falckého, které bylo velmi krásné, honosné a až manýristicky výstřední. A právě na Kratochvíli jsou některé interiéry velmi zdobné a tak dobře odpovídají duchu tohoto sídla,“ doplňuje Jan Lekeš. Z Prachaticka se filmaři přesunuli do Katedrály sv. Víta na Pražském hradě. Natáčelo se také na hradě Švihov, na zámku v Telči, ve vojenském újezdu Brdy, v katedrále v Kolíně nebo v zámeckých zahradách v Kroměříži. (Česká televize)

4.4.2022Staročech vložil reálnou fotografii k místu natáčení Ve svatováclavské kapli z filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.
4.4.2022Staročech vložil reálnou fotografii k místu natáčení Abraham Scultetus z filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.
23.12.2020Jiří Antonín nalezl(a) lokaci místa natáčení Thurn v horách z filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.
23.12.2020Jiří Antonín vložil(a) reálnou fotografii k místu natáčení Thurn v horách z filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.
30.4.2019Bojira nalezla lokaci místa natáčení Domek Václava Budovce z filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.
14.5.2018Maverick vložil místo natáčení Páni čekají na popravu k filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.
14.5.2018Maverick vložil místo natáčení Vojáci jdou zatknout Thurna 2 k filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.
14.5.2018Maverick vložil místo natáčení Vojáci jdou zatknout Thurna k filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.
14.5.2018Maverick vložil místo natáčení Thurn přemýšlí nad mapou k filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.
14.5.2018Maverick vložil místo natáčení Fridrich Falcký obědvá k filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.
14.5.2018Maverick vložil místo natáčení Projížďka na gondole k filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.
14.5.2018Maverick vložil místo natáčení Fridrich Falcký v rozhovoru s Thurnem k filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.
14.5.2018Maverick vložil místo natáčení Thurn čeká na Fridricha Falckého k filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.
14.5.2018Maverick vložil místo natáčení Kříž v kostele k filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.
14.5.2018Maverick vložil místo natáčení Pohled do lodi kostela k filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.
14.5.2018Maverick vložil místo natáčení Fridrich Falcký přijíždí do Prahy k filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.
14.5.2018Maverick vložil místo natáčení Korunovace Fridricha Falckého k filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.
14.5.2018Maverick vložil místo natáčení Fridrich Falcký v zahradě k filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.
14.5.2018Maverick vložil místo natáčení Fridrich Falcký v Heidelbergu k filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.
14.5.2018Maverick vložil místo natáčení Audience u Ferdinanda II. k filmu Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

  • Film Šťastný nový rok (2019) byl okomentován.

  • Film Šťastný nový rok (2019) byl okomentován.

  • Lamia83 vložila místo natáčení Přístav Zeebrugge k epizodě 5. Mám stovky bratranců seriálu Gentlemani.

  • Lamia83 vložila místo natáčení Rozhovor po golfu k epizodě 5. Mám stovky bratranců seriálu Gentlemani.

  • GF se zaregistroval.

  • Lamia83 vložila místo natáčení Golf k epizodě 5. Mám stovky bratranců seriálu Gentlemani.

  • Lamia83 vložila místo natáčení Pohřeb Lorda Bassingtona k epizodě 4. Nesoucitný gentleman seriálu Gentlemani.

  • Lamia83 vložila místo natáčení Eddie a Susie řeší farmu k epizodě 4. Nesoucitný gentleman seriálu Gentlemani.

  • Lamia83 vložila místo natáčení Dorset Hall k epizodě 4. Nesoucitný gentleman seriálu Gentlemani.

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.79